El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Aigües de Barcelona redueix un 40% les seves emissions en 4 anys
  • CA

El canvi climàtic i els seus efectes són dos dels grans reptes de la societat. Per frenar l’impacte que afecta la qualitat de vida de les persones i la disponibilitat de recursos, la societat i les empreses despleguen diversos plans. Coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, el pròxim 5 de juny, Aigües de Barcelona reforça el seu compromís amb el desenvolupament sostenible, amb mesures per a minimitzar l’impacte ambiental, la potenciació d’energies netes i el foment de l’economia circular. Totes aquestes iniciatives han permès reduir en un 40,6% la petjada de carboni, que mesura la quantitat d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle (GEH) associats a un producte o activitat, des del 2015.
Dins de les actuacions iniciades per Aigües de Barcelona per a reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, destaquen l’impuls de la mobilitat sostenible, amb una flota de 120 vehicles 100% elèctrics, la més gran de Barcelona i certificada amb el segell de qualitat ambiental; la compra d’energia lliure d’emissions, aconseguint que pràcticament el 100% de l’energia comprada en el cicle de l’aigua tingui garantia d’origen de fonts renovables; i la instal·lació de plaques fotovoltaiques i pèrgoles de captació fotovoltaica, entre d’altres.

Objectiu residu zero

La generació pròpia d’energia provinent de fonts alternatives als combustibles fòssils ha ajudat a reduir la petjada de carboni i donar una segona vida als residus que es generen. Ara, quasi el 10% de l’energia consumida prové d’energia renovable generada a les instal·lacions d’Aigües de Barcelona.
La companyia també està donant un segon ús als residus que poden esdevenir un recurs, generant biogàs a partir dels fangs de depuradores. Una mesura que ha fet revalorar el 89% dels residus generats a les estacions depuradores i el 71% dels generats a les estacions de tractament d’aigua.

Impuls de l’economia circular: Ecofactories

Dins del millor aprofitament dels recursos, Aigües de Barcelona està desenvolupant un projecte per convertir les estacions d’aigües residuals en ecofactories, és a dir, en plantes que siguin autosuficients i generin l’energia necessària per funcionar. L’estratègia d’Aigües de Barcelona es basa a convertir el sanejament en la peça angular del procés per fer que no sigui el final del cicle, sinó l’origen del reaprofitament de l’aigua. Això permetria fer front a la disponibilitat limitada dels recursos a la conca hídrica i al creixement de la població.

Actualment està en marxa la transformació de l’EDAR del Baix Llobregat en ecofactoria. Un projecte pioner i autosuficients energèticament que genera un excedent d’energia per a usos industrials, de mobilitat, etc. Aquest pla està integrat a l’entorn i genera impactes positius pel medi ambient i la societat. Es pretén obtenir la reutilització del 100% de l’aigua depurada, autoconsumir el 100% de l’energia necessària, reduir un 15% els fangs actuals i reaprofitar el 50% dels residus que es generen actualment. Això implicarà una reducció de la petjada de carboni, una millora de la qualitat ambiental i de la disponibilitat d’aigua i una eficiència més alta.

 

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa