El 155 i la tensió política multiplica la LGTBI-fòbia a Catalunya

L'Observatori Contra l'Homofòbia denuncia que la intervenció estatal ha paral·litzat la positiva col·laboració amb els Mossos sota el comandament del Major Trapero
Eugeni Rodríguez i Elena Longares a la seu de l'OCLH
Eugeni Rodríguez i Elena Longares a la seu de l'OCLH | JOAN ANTONI GUERRERO

L’aplicació de l’article 155 a les institucions catalanes està tenint un efecte devastador en la lluita contra la LGTBI-fòbia a Catalunya, segons mostra un nou informe, referent al 2017, elaborat per l’Observatori contra l’Homofòbia de Catalunya (OCLH). Els responsables de l’entitat han explicat aquest dijous les conseqüències que el conflicte amb l’Estat des de l’1 d’octubre està provocant: per una banda, s’ha aturat de forma abrupta la col·laboració amb els Mossos d’Esquadra amb qui s’estava treballant els protocols pel que fa a les denúncies d’agressions. Aquesta feina s’estava fent amb una implicació especial del Major Josep Lluís Trapero, que s’havia pres amb molt d’interès la lluita contra l’homofòbia. A més la intervenció estatal de les institucions provoca problemes a l’entitat pel que fa al seu finançament, tant és així que la persona que treballa per l’entitat no ha cobrat el sou de març i es depèn ara de donacions particulars i actes solidaris. Finalment, la tensió política ha multiplicat el discurs d’odi LGTBI-fòbic a les xarxes socials, amb l’ús de la tendència sexual com a arma per atacar políticament els contrincants.


 

El president de l’OCLH, Eugeni Rodríguez, ha volgut expressar la seva opinió personal sobre el 155 considerant que “la imposició de l’article” a Catalunya és una “irregularitat que genera una anomalia al funcionament de les institucions” catalanes. A causa del 155, ha remarcat, l’entitat “no disposa de conveni, la persona que treballa aquí no ha cobrat el sou de març i no hem pogut pagar el lloguer d’aquest mes”. Aquestes, ha remarcat, “són les conseqüències reals” de la intervenció de les institucions catalanes: “no ens arriben els diners”. Això els obliga a fer festes i viure per ara de donacions privades.

 

Recuperar la feina amb els Mossos

 

  


A banda d’aquest problema, ha subratllat que la intervenció de la policia catalana també endarrereix la feina que s’estava fent amb els comandaments dels Mossos per millorar els protocols de lluita contra la LGTBI-fòbia a Catalunya. “Creiem absolutament necessari recuperar la relació i la feina que teníem amb els Mossos”, ha dit Rodríguez, especialment pel que fa al desenvolupament de la labor pedagogia entre membres de la funció pública. “Amb el Major Trapero estàvem en un punt bo de col·laboració i volem continuar amb aquest grup de treball”, ha assenyalat Rodríguez.

 

Elena Longares, directora de l’informe sobre l’homofòbia a Catalunya el 2017, ha explicat les conseqüències de la situació política pel que fa al discurs d’odi contra el col·lectiu LGTBI. “En un moment de tensió política el masclisme i la LGTBI fòbia campen per on volen i s’aprofita el discurs LGTBI-fòbic com a insult des de les dues bandes”, ha dit Longares. Alguns polítics han estat especialment objectiu d’aquesta mena de discurs. Segons el president de l’OCLH, un dels polítics catalans que ha rebut més en aquest sentit ha estat el secretari general del PSC, Miquel Iceta, o l’exalcalde de Terrassa, Jordi Ballart, però també va ser objecte d’insults homòfobs el vicepresident Oriol Junqueras quan va ingressar a la presó de Soto del Real.


 

111 incidències registrades el 2017

 

L’informe del 2017 indica que s’han registrat 111 incidències, que representen un 32,2% més que les que es van registrar el 2016. Poc més d’una quarta part de les incidències no deriven en denúncia de la situació a les administracions o cossos de seguretat (27,9%). El 2017 ha estat l’any en què les agressions han augmentat més des que es va aprovar la Llei 11/2014: s’ha passat del 30,9% el 2015 i el 2016 al 47,7% el 2017. El discurs d’odi i exaltació de la LGTBI-fòbia és consolida com el tercer motiu d’incidència més registrat (11,5% el 2015, 13,1% el 2016 i 9,9% el 2017).

 

homo

 

El 51,4% de les incidències registrades són pe part d’homes gais i bisexuals. De més a menys, les províncies amb més incidències han estat Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida.

Eugeni Rodríguez ha denunciat que “s’ha fet molt poc per eradicar aquesta xacra, que es perpetua en el temps” i ha afirmat que no hi ha hagut “prioritats polítiques que hagin fet front de forma eficaç al problema amb pressupost i mitjans, ja siguin pedagògics, informatius o campanyes de sensibilització”. Pel president de l’OCHC “ens trobem davant un desemparament bastant gran per part de les institucions”.


 

Crear un organisme coordinador potent

 

Entre les actuacions que es defensa és la creació d’un organismes coordinador de les polítiques LTBI-fòbiques tal i com marca la llei i també treballar perquè un cop les víctimes decideixen denunciar el seu cas aquest pugui tenir un recorregut clar i es pugui arribar fins al final. “Quan la persona pren la decisió de comunicar que ha estat objecte d’una agressió és important que el mecanisme i el recorregut de l’itinerari sigui clar i pugui arribar fins al final. No pot ser que per manca de mitjans i coordinació la persona se’n vagi del procés”, ha explicat Rodríguez.

 

El 2017 ha estat l’any amb més sancions imposades en aplicació de la Llei 11/2014 des de la seva aprovació, concretament cinc, una xifra que l’OCLH considera molt baixa.
Comentaris
Averua Joan Antoni Garré
Tota sapiguem que tots els insidents es multiplican par 300, par exampla, al 1-0 van sé tres farits i vem di vuitsents, dons si divideixas par 300 veurás ca disminuit, dons, aixó es innegapla tu
Toni
Quina pena mai arribarem a sapigue el mal que ha fet realment el 155 referent els afers socials que afectant directamente a la gent .gràcies PP ciudadanos y psoe gràcies
Carles
Menuda chorrada de noticia
LSO
No olvidemos que PSOE Y CS están detrás de esta represión, acabarán reprimiendo todos los colectivos, ANIMALISTAS también irán a por nosotros, si vamos aceptando el golpe de estado judicial.
Efectivamente
Tan sólo me gustaría añadir que en tiempos de Trapero, las gallinas se hacían los gallitos sin problemas, contribuyendo así a la progresiva eliminación de la homofobia también en los gallineros.

envia el comentari