El 15% dels catalans abusen de l'alcohol

Els experts temen un augment del consum de l'heroïna però Salut Pública no ho ha detectat
El 15% dels catalans beuen massa
El 15% dels catalans beuen massa | Cedida

L'alcoholisme suposa el 45% de peticions de tractament per dependències. Per això, Salut Pública té en marxa el programa 'Beveu menys' que dona consells sobre el consum adequat i pretén detectar possibles consumidors de risc per a què canviïn els hàbits. A partir de la formació de més de 6.000 professionals sanitaris i entrevistes a un 80% de pacients d'atenció primària, s'ha detectat que un 15% de la població general fa un consum de risc d'alcohol i Salut vol centrar esforços en reduir aquest consum a partir del canvi d'hàbits, per prevenir possibles futures dependències. Així ho ha explicat el subdirector general de drogodependències, Joan Colom, que ha negat inquietud per un presumpte augment del consum d'heroïna.


 

Per Colom, una de les claus per poder incidir en l'addicció a qualsevol substància és la prevenció i sobretot la detecció precoç, és a dir, reconèixer l'addicció i iniciar el tractament tan aviat com sigui possible per evitar menys danys i menys infeccions. Per fer possible aquest fet, des de Salut Pública insisteixen que cal retardar al màxim el primer consum, ja que amb l'edat es guanya capacitat de resistència i capacitat crítica. En heroïna, aquest primer consum es dona als 16 anys. Per Colom, però, és encara més preocupant que el primer consum d'alcohol sigui als 14 anys, de mitjana, i considera que cal millorar la ''consciència col·lectiva'' perquè precisament amb l'alcohol, la percepció de risc és molt baixa. 


En aquest sentit, ha destacat que el programa 'Beveu menys' del Departament, treballa per detectar qualsevol consum de risc el més aviat possible per poder modificar alguns hàbits i evitar que aquest risc es converteixi en addicció. Colom creu que tan sols canviar alguns costums com per exemple, anar al bar al sortir de treballar, consumir begudes amb alcohol en primer lloc per saciar la set, o fer activitats alternatives, són petites mesures que poden evitar caure en l'addicció i també en consum que pugui causar danys a tercers per culpa de la violència, l'agressivitat o l'accidentalitat que creix en situacions d'alcoholisme. 
 

I és que l'alcohol és la droga per la qual més pacients demanen ajuda al sistema de salut. Representa el 45% dels tractaments que fan els diversos centres de salut dedicats a les drogodependències. El 13% correspon a addictes a la cocaïna i un 11%, en canvi, són peticions 
dependència de l'heroïna. Colom ha destacat que és una xifra mantinguda estable els darrers anys i que, si es compara amb les dades recollides als anys 90, en ple auge d'aquesta substància, és significativament inferior, ja que aleshores, suposava el 52% dels tractaments. Llavors es tractaven al voltant de les 5.500 persones, actualment, els diferents centres catalans, atenen, cada any, unes 1.500 persones que volen deixar de consumir heroïna. 


La coordinadora d'addiccions i patologia dual de l'Hospital, Lara Grau López, explica que el perfil de pacient és un home, al voltant dels 40 anys, que consumeix altres substàncies i que, a diferència d'addictes a altres productes, tenen més risc d'infeccions per VIH o hepatitis C. En moltes ocasions, també tenen associades malalties psiquiàtriques, motiu pel qual es tracta com a patologia dual. En general, són persones que comencen el tractament per iniciativa pròpia o per pressions familiars, tot i que també hi ha demandes judicials que forcen aquest tractament. Grau explica també que la crisi pot haver causat el traspàs de consumidors de cocaïna cap a l'heroïna per un motiu econòmic, i que a la vegada, hagi fet decidir a més pacients a fer el pas de posar-se en tractament, en no poder assumir el cost de l'addicció. 
 

Comentaris
miquel
I el 85% dels espanyols abusen dels catalans.
sebastià
Jo crec que fins i tot es pot arribar al 43% (em sembla que aquest és el percentatge dels que van votar No)
No maxtraña tu
Dons, i pocs m'ensemblan, dons
No és estrany. La TV3 fa anys que sembla un publireportatge del món de l'alcohol. I els festivals de música i el món de l'esport semblen exclusiva de les marques de cervesa, d'una concretament. Però als nostres polítics prou els sembla bé.
Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU
ELS CATALANS ELS CASTELLANS ,ELS ESPANYOLS ELS IMMIGRANTS ELS ESTRENGERS Tots Abusen del ALCOHOL ,Tambe ABUSEN DEL ALCOHOL Les POLICIAS LOCALS Si no que els preguntin a la Policia Local de SANT CELONI Baix LLEGIR A LA PRENSA Comarcal que tenien Policias treballabven Borratxos eran Alcoholicos ELS Ban denunciar compañeros seus AIXO SI ES UN PERILL POLICIAS QUE ABUSEN DEL ALCOHOL .EL ALCOHOL MATA en LA CARRETERA EL ALCOHOL MALTRACTA DONES es la causa del maltracte moltes vegades

envia el comentari