Com pot algú barrejar fruita dolça amb carn curada? Però n’hi ha prou amb una sola queixalada perquè aquell dubte inicial es transformi en sorpresa… i sovint en amor a primera vista.
El que per als espanyols és un clàssic refrescant de l’estiu, per a molts visitants resulta un enigma culinari. Tanmateix, un cop s’atreveixen a tastar-lo, aquest contrast entre el dolç i el salat es converteix en una experiència inoblidable. Sovint, el meló amb pernil passa de ser una raresa a un “plat estrella” en la memòria de qui visita el país.
Meló amb pernil? Ni ho entenia ni ho volia!
Molts viatgers nord-americans reconeixen que, en veure per primera vegada meló amb pernil en una carta de tapes o en una taula familiar, pensaven que es tractava d’un error. “Això va junt de veritat?” és una pregunta habitual. En un país on les combinacions dolç-salat no són tan freqüents, el xoc inicial és comprensible.
Alguns s’atreveixen a documentar-ho. A TikTok, per exemple, abunden els vídeos de turistes tastant el plat per primera vegada. Les seves ganyotes ho diuen tot: ganyotes d’escepticisme, celles alçades… i després somriures sorpresos.
La prova del gust: de la sospita al flechasso
Però llavors arriba el moment de tastar-lo. Un triangle fresc de meló dolç. Una llesca fina de pernil curat. El contrast de temperatures, textures i sabors és tan inesperat com plaent. Aquesta combinació de sucositat i salinitat atrapa el paladar.
“Això és millor del que sona”, “no pensava que m’agradaria tant” o “és estrany… però està increïble” són frases habituals que s’escolten després de la primera queixalada. I és que el meló amb pernil no només conquereix pel gust, sinó per l’efecte sorpresa que produeix en qui el prova sense saber què esperar.
Un clàssic espanyol que fa segles que triomfa
Encara que pugui semblar modern, el meló amb pernil té segles d’història a la gastronomia espanyola. Ja des del segle XVIII hi ha referències a aquest tipus de plats en banquets aristocràtics, on la barreja de sabors era considerada un signe de refinament.
La seva popularització va arribar amb l’auge de les tapes i els menús estiuencs. Senzill, refrescant i elegant, el plat és una solució perfecta per als calorosos mesos d’estiu. No requereix cocció i permet lluir-se amb només dos ingredients.
Per què els estrangers l’acaben adorant?
La resposta es troba en l’efecte emocional del gust. Per a molts americans, acostumats a esmorzars dolços o plats que separen estrictament cada sabor, aquesta fusió resulta exòtica. Però aquesta mateixa diferència cultural es converteix en una porta al descobriment.
A més, en plena era de la globalització i de les experiències compartides a les xarxes socials, tastar alguna cosa “tan típica i tan diferent” és gairebé obligatori. Els vídeos de “first taste” de meló amb pernil acumulen milers de visualitzacions i comentaris com ara “jo també ho vaig tastar a Sevilla!” o “és estrany… però funciona”.
Més que menjar: una lliçó d’obertura cultural
La història d’aquest plat és també una lliçó sobre com enfrontar-nos a allò nou amb la ment oberta. El que pot semblar estrany a primera vista, pot esdevenir un nou favorit. Només cal una mica de curiositat i disposició per provar.
En el fons, plats com el meló amb pernil parlen de més que cuina: parlen d’identitat, de cultura i de la capacitat de sorprendre’ns. En un món cada cop més ràpid i uniforme, aquests petits gestos –com servir una llesca de pernil sobre un tros de meló– ens recorden el valor de la senzillesa i l’autenticitat.
Del desconcert al plaer: atreveix-te tu també
Potser no ets a Espanya, ni tens pernil serrà a mà. Però si mai hi ets, no dubtis a demanar aquest mos que ha desconcertat i conquerit paladars per igual. Perquè més enllà del gust, és una invitació a obrir la ment… i la boca.
I tu, ja ho has tastat? T’atreviries amb aquesta combinació dolç-salada? Comparteix la teva experiència o atreveix-te a descobrir-la. Potser et sorprendràs… com ells!
