Bases Premis Vinari dels Vermuts 2019

Aquestes són les bases per a participar als Premis Vinari dels vermuts catalans 2019, corresponents a la seva cinquena edició:

 

Article 1 - Organització

  

L'empresa editora de VADEVI.cat, Comunicació Vinària, S.L. (Passeig de Gràcia 16, 1r 3a. 08007 Barcelona) organitza el concurs PREMIS VINARI DELS VERMUTS CATALANS (en endavant, PVVC) sota aquest reglament.

  

Article 2 - Objectius 

 

Els PVVC tenen com a principals objectius:

  • Promocionar l’elaboració dels vermuts de qualitat elaborats a Catalunya i millorar-ne el coneixement, com a producte de proximitat i estimular-ne el consum responsable.
  • Oferir a les empreses comercialitzadores i elaboradores de vermuts establertes a Catalunya l’oportunitat de ser avaluades per un panell de jutges professionals del sector vinícola.
  • Enriquir la reputació de Catalunya com un dels centres més importants i bressol de l’elaboració de vermuts, reconeixent la tasca dels cellers que han mantingut la tradició, les noves oportunitats de negoci i l’augment de les exportacions com un dels productes ambaixadors del nostre territori.
  • Divulgar entre els consumidors catalans i d'arreu del món la cultura del vermut, les seves característiques, estils i sabors.

 

Article 3 - Objecte 

 

Aquest concurs està obert exclusivament als vermuts procedents de Catalunya. 

 

Segons el BOE, el vermut és un vi aromatitzat al qual s’hi ha afegit alcohol que s’obté a partir de substàncies derivades d’espècies de l’artemisa.

 

Es denomina vermut a l’aperitiu vínic en el qual hi apareix amb caràcter dominant el gust i aroma característics de les espècies vegetals del gènere Artemisia. Els vermuts poden ser secs, semi-dolços, dolços, blancs, rosats, negres i daurats. El vermut sec tindrà un grau alcohòlic adquirit de 17% vol., mínim i una riquesa en sucres inferior a 40 g/l. Els semi dolços i dolços han de tenir un grau alcohòlic adquirit de 15% vol., com a mínim i una riquesa de sucres superior als 100 g/litre.

 

Article 4 - Participants 

 

Hi poden participar:

  • Elaboradors particulars
  • Cooperatives vitivinícoles
  • Unions de cooperatives vitivinícoles
  • Agrupacions de productors
  • Propietaris o representants de les marques dels vermuts inscrits 

 

Article 5 - Condició d'admissió

 

Les condicions d'admissió al concurs són les següents:

 

  • Els vermuts presentats han d’estar embotellats i presents al mercat català o a punt de sortir.
  • El vermut que competeix ha d’estar destinat a la venda amb característiques idèntiques a les mostres presentades a concurs.
  • S’ha de complir la regulació dels vins aromatitzats en l’àmbit comunitari establert al Reglament CEE 1601/1991, del Consell de 10 de juny, pel qual s’estableixen les regles relatives, definició, designació i presentació dels vins aromatitzats i entre ells, els vermuts.
  • S’han d’omplir tots els camps de registre per a la seva definitiva inscripció al concurs, en referència a:

 

Formulari del celler / elaborador

 

ATENCIÓ: a partir de les dades cedides en aquest apartat es generarà la factura de participació al concurs

 

  • Nom de l’empresa (raó social)
  • NIF/ CIF
  • Adreça
  • Codi Postal
  • Localitat
  • Telèfon
  • E-mail (on voleu rebre les comunicacions dels Premis Vinari) 
  • Web
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

  

Formulari del vermut que es vol inscriure:

  • Nom del vermut
  • Celler elaborador
  • Varietats de raïm dominants amb què s’ha elaborat 
  • Categoria proposada
  • Producció anual d’ampolles
  • PVP del producte
  • Graduació alcohòlica
  • Número CAE

 

Tota aquesta informació serà signada pel representant de la raó social o marca registrada, que es farà responsable de les declaracions expressades a la fitxa d’inscripció i a les bases del present concurs.

 

Article 6 - Mostres 

  

Per a poder concursar, els vermuts han de procedir d'un lot homogeni. S'ha de presentar cada mostra com s'especifica a continuació:

  • 4 ampolles per mostra.
  • Les ampolles han de portar l'etiqueta de comercialització i complir amb els requisits legals sobre el tipus d’informació que contingui.
  • Les mostres estaran a disposició del jurat de tastadors per poder-les avaluar i en cas que en quedin, quedaran a disposició de l’organització per a l’acte de lliurament o la promoció dels vermuts catalans en els actes posteriors del concurs.

 

Article 7 - Modalitat d'inscripció

 

La inscripció es farà a través del lloc web www.vermuts.cat, des de l'apartat "Inscripcions", i caldrà emplenar les dades del formulari seguint les instruccions que s'indiquen.

L'organització rebrà les mostres, els drets d'inscripció i eliminarà les que no compleixen amb el reglament. Es descartaran les fitxes d'inscripció no acompanyades del pagament dels drets d'inscripció.

 

Article 8 – Cost de participació i forma de pagament

 

  • La inscripció d'una referència té un preu de 72 euros (iva inclòs)
  • Dues referències es pagaran a 67 euros (iva inclòs) per mostra
  • A partir de la tercera referència, el preu de participació és de 60 euros (iva inclòs) per mostra

 

Aquests preus ja inclouen l'IVA del 21%.

 

Les marques que ho sol·licitin en les inscripcions, podran rebre un informe amb l’anàlisi i apreciacions del jurat sobre els seus productes. Aquest servei costarà 10€ per referència.

 

El pagament de la inscripció es pot fer amb targeta de crèdit a través del web www.vermuts.cat o bé mitjançant transferència bancària.

  

La inscripció només estarà completa un cop s'hagi fet el pagament, ja sigui amb targeta de crèdit o quan es rebi la confirmació de recepció de la transferència bancària.

 

En cas de transferència bancària:

 

NÚMERO DE COMPTE:

CAIXABANK

ES98 2100 3054 6722 0065 8467

 

  • Cal fer constar a l’assumpte el NOM COMERCIAL DEL CELLER + IMPORT DE LA INSCRIPCIÓ.
  • El comprovant de la transferència s'haurà de fer arribar per correu electrònic a [email protected].
  • Les despeses bancàries, en cas que n'hi hagi, van a càrrec del participant.

  

Per cap motiu es reemborsaran les despeses d'inscripció en cas de cancel·lació o d'error d'inscripció. 

 

Aquest import és necessari per costejar les despeses generals associades a l’esdeveniment, entre les quals: organització de les inscripcions, logístiques i rebudes de les mostres per al concurs, convocatòria i logística dels jutges professionals, material per al tast -copes, fundes per fer els tastos a cegues, fitxes de tast, bases de dades i registre informàtic, programació web-, acte de lliurament dels premis als guanyadors, entre d’altres.

 

Article 9 - Enviament de les mostres 

 

Les mostres dels vermuts inscrits s'han de fer arribar a la següent adreça: 

 

Premis Vinari – Att. Ester Bachs

C/ Juan de la Cierva 7, 1º-2º

08224 – Terrassa

Tel. 652 112 105

 

Horari de recepció: de 9:00h a 15:30h

 

El participant tria el mitjà per fer arribar les mostres a la seu que fixi l’organització, l'expedició de les mostres va a càrrec seu i és ell qui assumeix els riscos i despeses. Es rebutjarà qualsevol mostra enviada a ports deguts. Es rebutjaran les mostres que no compleixen amb el reglament.

 

Les mostres queden en propietat de l'organització dels PVVC.

 

Data límit per al lliurament de les mostres: Divendres 29 de març de 2019.

 

Article 10 - Control i emmagatzematge de les mostres rebudes 

 

L'organització a través de les persones que designi:

 

  • Controlarà les mostres rebudes, rectificarà els eventuals errors materials i rebutjarà les mostres que no compleixen amb el reglament del concurs.
  • Guardarà les mostres en un magatzem protegit i en condicions de temperatura i ambient idonis.
  • Procedirà a la repartició de les mostres en funció de les característiques declarades en el formulari d'inscripció o de les característiques comprovades.

 

Article 11 - Classificació dels vermuts, ordenació de les mostres 

 

Després del control i en funció de les dades d'inscripció i de l'exactitud de les inscripcions en cada categoria, s'agruparan les mostres segons tipologia i estil.

 

Cada ampolla de la mostra serà recoberta de manera que quedi oculta l’etiqueta i la càpsula (o es procedirà a la seva extracció si es pot identificar la marca) i se li donarà un número aleatori, que acompanyarà la mostra en tot el procés, des de la inscripció, inclòs el tast, fins al lliurament dels premis.

 

Article 12 – Selecció del jurat

 

L'organització convocarà i seleccionarà els membres del jurat professional. Cada comissió o taula de tastadors estarà formada, en principi, per diversos prescriptors i professionals del sector que avaluaran a cegues els vermuts presentats al concurs.

  

L’organització del concurs vigilarà la bona organització del tast i la qualitat dels vermuts servits, controlarà les fitxes de degustació i les acreditarà. La missió dels president dels jurats és la de vigilar que el tast de les mostres es desenvolupi correctament:

 

  • Vigila que es respecti el secret i l'anonimat absolut dels vermuts.
  • Demana el tast d'una segona ampolla si ho creu necessari.
  • Redacta els comentaris dels tastos.

  

Es fixarà la quantitat total dels tastadors i dels jurats de taula en funció del nombre de mostres.

 

Article 13 - Condicions de l'organització del tast 

 

Aquest concurs s'organitza sota el principi de l'anonimat absolut de les mostres i per respectar aquest principi de total confidencialitat, els jurats tastadors no poden identificar el vermut, el seu origen, el seu preu, les seves puntuacions o les recompenses obtingudes.

  

El jurat dels PVVC es reuneix en una sala ben condicionada. L'organització garanteix als tastadors les condicions òptimes de tast.

 

Les mostres es puntuaran en una única jornada de tast. 

 

Els vermuts es distribuiran en rondes de tast segons les inscripcions i les tipologies dels vermuts participants.

  

Cada vermut es tastarà individualment. Cada tastador rebrà una fitxa de tast per a cada mostra. L'apreciació dels vermuts és descriptiva i inclou comentaris sobre:

 

  • l'aspecte visual
  • l'aspecte olfactiu
  • la impressió en boca
  • la impressió general de qualitat 

 

Amb les puntuacions atorgades pels tastadors, el secretari de l’organització les entrarà al sistema informàtic per a obtenir els resultats definitius del certamen. 

 

La jornada de tast dels Premis Vinari dels vermuts tindrà lloc dilluns 8 d’abril de 2019.

 

Article 14 – Categories del concurs

 

Les categories en què es classifiquen els vermuts siguin secs, semi-secs o dolços, són:

 

  • Vermuts tradicionals Blancs
  • Vermuts tradicionals Negres
  • Vermuts tradicionals Reserva
  • Altres estils de vermuts (categoria que inclou: vermuts daurats; vermuts taronges; vermuts rosats; vermuts secs o extra-dry blancs o negres, i altres vermuts que no s'escaiguin a les categories tradicionals). 

 

Article 15 - Premis 

 

Els PVVC distingeix els guardons següents per a cadascuna de les categories:

  • Vinari d'Or
  • Vinari de Plata
  • Vinari de Bronze

 

I s'atorgarà un únic guardó: 

 

  • Gran Vinari d'Or, que es decidirà entre els vermuts que hagin obtingut la màxima puntuació pel jurat de tast. 

 

En aquesta edició també es premiaran: 

 

  • Millor vermut per a còctels

Serà de la mà de professionals del sector del bàrman i la cocteleria, que buscaran el millor vermut per fer còctels. 

 

  • Millor etiqueta de vermut 

Un jurat diferent al que avalua els vermuts, en aquest cas format per professionals del marketing, la comunicació i el disseny, decidirà quin és el vermut que té la millor etiqueta a partir de criteris objectius dels que s'han presentat a concurs. 

 

  • Millor vermuteria

Ho farem a través de la revista Time Out Barcelona i del diari digital MónTerrassa i dels seus lectors, que ens ajudaran a triar quina és la millor vermuteria de cada ciutat. 

 

Les recompenses s'atorgaran segons l'apreciació del jurat en funció del nivell de la qualitat dels vermuts, però en cas que el jurat ho consideri oportú, es deixaran premis deserts.  

 

Article 16 - Acte públic de lliurament de Premis

 

Els resultats es comunicaran als elaboradors i al públic en un acte de lliurament de premis previst per l’11 d’abrila Terrassa.

 

Els vermuts guanyadors es podran tastar en el marc d’una mostra que s’organitzarà per primer cop al Mercat de la Independència de Terrassa el dissabte 4 de maig de 2019.

  

Les etiquetes adhesives dels Premis es poden adquirir i posar a l'ampolla, demanant-les a l'organització. L'organització es reserva el dret exclusiu de controlar-ne l'ús comercial.

  

Es prohibeix l'ús no autoritzat, la reproducció del logotip, de les distincions i dels premis.

 

Es difondran els resultats del concurs de la manera més àmplia possible utilitzant tots els mitjans de comunicació possibles (web, premsa especialitzada, premsa gastronòmica, etc.).

  

Article 17 - Força major i modificació 

 

En cas que un esdeveniment independent a la voluntat de l'organització impedeixi el desenvolupament correcte del concurs, la responsabilitat no recaurà en els PVVC.

 

L'organització es reserva el dret de cancel·lar el concurs, de modificar les dates inicialment previstes, d'abreujar-lo, de perllongar-lo o de modificar les condicions o el desenvolupament en cas de força major (epidèmia, incendi, inundacions, catàstrofe natural, vaga, acte terrorista, etc.), d'esdeveniment independent a la seva voluntat o de necessitat justificada.

 

No es podrà responsabilitzar l'empresa organitzadora ni demanar-li cap compensació.   

 

Article 18 - Controls

 

L'organització dels PVVC es reserva el dret de cancel·lar qualsevol inscripció incompleta o errònia i eliminar les mostres que no compleixin amb el reglament. Només l'organització dels PVVC és apte per solucionar eventuals litigis.

 

Els organitzadors es reserven el dret de procedir a un control analític dut a terme per un laboratori d'anàlisis enològiques autoritzades de les mostres premiades en cas necessari.

 

Article 19 - Participació en el concurs

 

La participació en el concurs implica l'acceptació d'aquest reglament.

  

No es reemborsaran les despeses de participació en el cas que les mostres, els documents d'inscripció i/o el pagament de les despeses arribin després de la data límit d'inscripció al concurs.