VadeVi
Marquès de Gelida 4 Heretats Brut Nature Gran Reserva 2013, quan la unió fa la força
  • CA
Marquès de Gelida 4 Heretats

!–akiadsense–>

Vins El Cep Marquès de Gelida 4 Heretats 2013

DO CAVA

Pvp. Aprox: 10,50 euros

Etiquetat en català

Tel. 938 91 23 53

Mail: [email protected]

Web: https://www.vinselcep.com/

El cava Marquès de Gelida 4 Heretats és un cava que recull l’essència del celler Vins El Cep de Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès), un projecte que va néixer l’any 1980 fruit de la il·lusió i les inquietuds de quatre famílies de viticultors penedesencs que van veure en la seva unió el camí més adient per afrontar els reptes de futur que en aquells moment se’ls presentaven.

Un cava que simbolitza la unió de quatre famílies, quatre heretats i quatre varietats. De cadascuna de les finques han triat les millors vinyes per a cada varietat. De la finca de Can Prats de la família Carreras en surt el xarel·lo, la base d’aquest cava. De la finca de Can Simón de la família Esteve en surt el macabeu. De la finca de Can Castany de la família Masana en surt la parellada. I de la finca de Can Miquel de les Planes de la família Parera en surt el chardonnay.

És un cava brut nature, amb uns sucres totals de 0,5 gr/l, el que li dona el tacte sec i aspre característic d’aquesta mena de caves i té una criança mínima de 40 mesos, tot i que l’ampolla que estic tastant, de la collita 2013 volta els 60 mesos de criança en ampolla. La llarga criança és sinònim de complexitat i li aporta al cava unes aromes molt característiques que per molts, entre els que mi compto, el fan un vi màgic.

Me’l serveixo en una copa Riedel Veritas Champagne, una joia de copa que exalta com cap altra les característiques dels caves de llarga criança. Mentre observo el seu color groc daurat i la finesa de les seves efímeres bombolles, m’arriben les primeres notes aromàtiques on es fan sentir les aromes de poma al forn i de brioxeria tan típiques d’aquesta mena de caves. Notes que van evolucionant i poc a poc es va desgranant tota la seva complexitat aromàtica. Fruites madures, préssec i poma, notes cítriques, pinya madura, balsàmiques, anisades sempre acompanyades de les aromes que li atorga la seva criança: pasta de full, crema anglesa, vainilla, caramel.

En el primer glop, ja mostra el seu caràcter gastronòmic i presenta la seva candidatura per fer de company de viatge dels grans plats de la cuina tradicional de festa. La seva entrada a la boca és potent, amb una bombolla fina i fundent que el fa cremós i li dona amplitud. Ben estructurat, una acidesa molt ben equilibrada li dona frescor i escampa de manera delicada totes les aromes de fruita madura, d’espècies i les notes provinents de la criança per tota la boca fins a deixar-nos un final sec i aspre que el fa molt elegant. La seva persistència és notable.

Un cava de preu més que raonable a tenir en compte pels àpats de les festes que se’ns apropen. De seguida penso en un pollastre de pagès rostit amb fruita seca (prunes, panses, orellanes) o en uns canelons farcits de carn (galta de vedella, confit d’ànec,…) ben napats amb una beixamel que podria ser trufada. Si la cosa va de peix també sabrà fer-li els honors a una sarsuela, un suquet o una sopa bullabessa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa