Finca Cucó Negre Jove 2018, jove encara que sobradament preparat

Aquest vi del Celler del Masroig representa perfectament les qualitats que sovint presenten els vins dels cellers cooperatius, donen molt més del que aparenten
Finca Cuco 2018

 

Finca Cucó Negre Jove 2018

Carinyena i garnatxa

Celler del Masroig (DO Montsant)

Etiquetat en català

Preu aprox.: 5,90 euros

Tel.: 977 825 026

Mail: [email protected]       

Web: https://cellermasroig.com/     

 

Amb l’arribada del mes de setembre s’acaba l’estiu i comencen les aromes de verema arreu del nostre territori vinícola. Aquest any malauradament amb la remor de fons dels pagesos protestant contra el preu del raïm i del vi i el vi base per a vi i cava. Després de gaudir d’un temps on els vins blancs i els escumosos són el que generalment venen més de gust, amb les primeres olors de la verema el cos ja ens demana reprendre de bell nou el tast de vins negres.

 

Els vins negres joves i afruitats són els que poden liderar aquesta transició cap a la tardor. Catalunya té un bon grapat de vins negres d’aquesta mena i un tresor ocult, molt desconegut per molts, són els vins elaborats per les nostres cooperatives. Els enòlegs de les cooperatives tenen l’avantatge de poder triar els millors raïms d’entre tots els que els socis hi aporten, el que els dona la capacitat de poder elaborar sempre bons vins. Una altra característica general de les cooperatives és la seva excel·lent relació qualitat preu.

 

El Celler Masroig, és un dels cellers cooperatius més destacats de la comarca del Priorat, encara que vinícolament pertany a la DO Montsant. La carinyena és la base dels seus vins, normalment acompanyada de l’altre varietat reina de la zona, la garnatxa.

 

El Finca Cucó és un dels seus vins joves. Elaborat amb un cupatge de carinyena i garnatxa, es fermenta de manera tradicional en tines d’acer inoxidable a temperatura controlada. El resultat és un vi de color cirera picota amb reflexos grana. Capa alta, net i brillant. Forma una abundant llàgrima d’evolució lenta a la copa.

 

En nas és franc i malgrat que les seves aromes intenses de fruites del bosc són les pròpies d’un vi jove, destil·len una certa maduresa que quan s’ajunten amb les notes balsàmiques, de marcat caràcter mediterrani, constitueixen un conjunt aromàtic de gran tipicitat de la zona i fan pensar en un vi de més volada.

 

En boca continua mostrant el seu tarannà de vi que demostra més del que aparenta, amb una entrada certament voluminosa, de tacte càlid, amb una acidesa que fa mans i mànigues per equilibrar l’alcohol i aportar la frescor que li percebem. El pas de boca és certament elegant, sedós, amb els tanins ben polits i amb una gran concentració d’aromes afruitades ben acompanyades de notes balsàmiques, d’entre les que destaca la regalèssia formant tot plegat un conjunt molt llaminer. Llarg i força persistent.

 

El Finca Cucó és un vi que en tot moment m’ha fet pensar en un eslògan publicitari que va fer servir la marca Renault l’any 1995 amb motiu del llançament al mercat del seu model Clio: és un vi JASP (Joven Aunque Sobradamente Preparado). També és un d’aquells vins, que pot fer pensar quan un jove jugador de futbol del planter arriba abans d’hora al primer equip perquè demostra unes qualitats que estan per sobre dels estàndards de la seva edat.

 

Gastronòmicament és un vi jove que pel que he dit anteriorment té capacitat per relacionar-se amb plats que inicialment estarien indicats per vins de més volada. Concretament és un vi que acompanya molt i molt bé tota mena de carns (xai, porc, pollastre, conill,...) fetes a la brasa.