Cossetània Brut: el cava que demostra la qualitat de les cooperatives catalanes

El secret del Millor Escumós Jove dels Premis Vinari 2018
El moment de la gala en que es lliurava el Vinari d'Or al millor Escumós jove
El moment de la gala en que es lliurava el Vinari d'Or al millor Escumós jove | Jordi Play

En aquesta edició dels Premis Vinari, hem tingut un déjà-vu: a la categoria d’Escumosos Joves (els d’una criança mínima de 9 mesos), el Cossetània Brut tornava a trepitjar l’escenari i s’alçava amb el Vinari d’Or al Millor Escumós Jove de Catalunya 2018.

 

Quan pensem en escumosos, sovint ens venen al cap noms de grans marques comercials més que de cooperatives. Però la veritat, és que a les cooperatives de casa nostra, la tradició d’elaborar vins i caves sempre ha estat molt important. I no només per al consum de vins de taula, i per mostra, aquest Cava Cossetània, un dels caves que repeteix Vinari d’Or des dels inicis del concurs dels Premis Vinari.


 

Segons el jurat dels Premis Vinari “és un escumós molt atractiu, ben estructurat i equilibrat a nivell sensorial. Amb una bombolla fina i elegant, destaca per la seva frescor, amb un toc dolç suau i golós, de records de fruita de vinya i cítrics. Aprofiteu-lo per servir-lo a copes o acompanyar els aperitius més creatius, el seu perfil afruitat i el punt d’acidesa estimulant i fresc us combinaran a la perfecció”.

 

La recepta de l’èxit:

3 varietats autòctones: xarel·lo, macabeu i parellada

Vinyes pròpies dels socis de les cooperatives del grup, situades a l’Arboç, Vila-rodona i la zona del Montmell


De clima mediterrani amb temperatures moderades, on cada any és diferent i així es reflecteix a l’hora de collir el raïm i fer els cupatges

10 g/l. de licor expedició (mescla de vi i sucre) per fer-lo un cava “brut”

Dipòsits d’acer inoxidable

 

Castell d’Or és la cooperativa de les cooperatives. La cava principal i centre logístic es troba a Vila-rodona, després d’unir-se el 2005 un grup de 9 cellers cooperatius de diferents parts de Catalunya. Tots els raïms per a elaborar els vins i caves provenen de vinyes pròpies dels socis. En total són nou cooperatives: la de Barberà de la Conca, Bellvei del Penedès, L'Arboç, L'Espluga de Francolí, La Nou de Gaià, Solivella, Vila-rodona, Vimbodí i Vinaixa. S’uneixen per compartir processos d’elaboració, envasat i comercialització de vins, caves i olis de gran qualitat, i d’aquesta manera arribar més lluny, a més llocs de Catalunya i a diversos mercats internacionals. És exemplar la seva xarxa d’agrobotigues i distribució per donar a conèixer els seus productes arreu del món.


 

En l’elaboració del Cossetània Brut, concretament, es parteix del xarel·lo de les vinyes de l’Arboç, al Baix Penedès. El macabeu, ve de Vila-rodona, i la parellada, de l’Alt Camp, de la zona del Montmell. Joan Rabadà, l’enòleg principal, diu que es prima la qualitat del raïm i es fa una exhaustiva selecció, intentant expressar tot el potencial del territori: “l’esquelet d’aquest cava és el xarel·lo, del què intento que sempre estigui en una proporció del 40% en la mescla, arrodonint-lo amb macabeu i parellada segons les anyades i el tast”. La gamma Cossetània fa homenatge a mil·lennis de tradició agrícola a la comarca del Penedès, així que tota la viticultura i elaboració d’aquest escumós es controla minuciosament. Tot i ser un escumós jove fa una criança en rima de gairebé 15 mesos, cosa que el podria fer sortir a la venda com a “reserva” però decideixen que aquest sigui el primer cava que es trobi al mercat de la casa, junt amb la resta de reserves i grans reserves. Aquest fet li dona una bombolla molt ben integrada, mantenint un caràcter viu i refrescant molt elegant.


 

Preu aproximat: 9€

Castell d’Or. Cava a la cooperativa de Vila-rodona

Tel. 93 890 54 46 – [email protected]




Comentaris

envia el comentari