Orange Wines: cal rebatejar els nostres vins blancs brisats?

És una bona noticia que els vins brisats estiguin en primer pla de l’actualitat vinícola, però no cal que ens carreguem el seu nom històric (...) Orange Wine és senzill de recordar i d’escriure, però és molt més banal.

 

El món del vi, com qualsevol altre sector econòmic està sotmès a les modes i tendències, tant les que es generen a nivell local com les que venen de fora. Des de fa un temps, el vocabulari del vi s’està contaminant d’un terme forà, Orange Wines, per fer referència als vins blans brisats.

 

A Catalunya tenim una llarga tradició d’elaborar vins blancs brisats, és a dir vins blancs elaborats com si fossin vins negres, deixant fermentar el most amb la seva brisa, d’aquí el nom vins blancs brisats. El vins blancs brisats eren els vins que tradicionalment elaboraven a les masies i cases de pagès pel seu propi consum i també alguns cellers els feien servir per donar més cos i estructura a altres vins.

 

Tot i que la brisa, segons la definició del diccionari de l’IEC, està constituïda per la rapa, la pell, el pinyol i la polpa del raïm, una gran nombre d’elaboradors actuals només fan servir les pells per la fermentació del seus vins brisats.

 

En funció del temps de maceració del most amb la pells i, si hi són, altres parts de la brisa els vins blancs brisats són vins que presenten un color pujat o fins i tot molt pujat que deriva cap a tonalitats ataronjades, d’aquí que s’hagin batejat com a “orange wines”.

 

Els vins blancs brisats estan de moda. Cada vegada hi ha més cellers que n’elaboren, i són vins molt interessants, amb una rusticitat que dona molt de joc, amb cos, estructura i un perfil aromàtic ric i complex. És una bona noticia que aquests vins estiguin en primer pla de l’actualitat vinícola, però no cal que ens carreguem el seu nom històric. Haig de confessar que a mi m’encanta el de vins blancs brisats o vins brisats. Però subtituir-lo per un terme forà que, d'acord, és senzill de recordar i d’escriure, és molt més banal.