La verema del cava 2020, una collita plena de suspicàcia

"Controlar i amagar les dades és una forma de mantenir el poder i decidir estratègies i preus en benefici d’uns quants"

La collita 2020 serà considerada com una de les més tràgiques, i existeixen dubtes sobre la producció donada per la DO Cava. Alguns mitjans locals i comarcals consultats no han publicat la nota de premsa en entendre que la reducció d’un 25% de la collita pot generar suspicàcies. Són unes dades que acabaran determinant els excedents, els volums productius, les qualitats i els preus de les properes collites. El consell regulador s’ha caracteritzat per la seva opacitat i la seva manca de transparència, des de la seva creació. Controlar i amagar les dades és una forma de mantenir el poder i decidir estratègies i preus en benefici d’uns quants. Hi ha un conflicte pels preus i tot això acaba repercutint en el mateix relat del cava. El cava viu dels preus baixos i això acaba generant tensions i desequilibris inacabables. És una qüestió que hauria de ser analitzada des de les institucions que vetllen per la lliure competència i determinen que el raïm s’ha de pagar a partir del cost de producció.

També s’ha consultat a diversos representants agraris. La desconfiança és absoluta, ja que existeix el precedent d’altres collites de sequera extrema en la que les dades reals no van coincidir amb les oficials donades per la DO. Els sindicats agraris ja estan estudiant les dades per analitzar-les de forma més acurada. En tot cas, no podran disposar de totes les sectorials per municipis o per comarques, ja que resulta impossible controlar totes les entrades reals de raïm (tractors amb les seves targetes vitivinícoles) i de vi base (camions-cuba amb les seves guies). Potser es necessitarien 200 o 300 inspectors per controlar tota la regió del cava, un espai immens configurat per més de 150 municipis de 6 comunitats autònomes, una regió caòtica que cohabita amb 10 o 12 denominacions d’origen.

 

A la regió hi ha inscrites 38.000 Ha (2019) i el macabeu representa el 36%, la varietat més perjudicada pel míldiu. De les 38.000Ha unes 32.000 Ha estan a Catalunya (17.000 Ha a la província de Barcelona, 13.000 Ha a Tarragona, 2.000 Ha a Lleida i 12 Ha a Girona). És a dir, aproximadament, el 85% de les vinyes de la DO Cava es cultiven a Catalunya. Amb aquestes quatre dades es fa difícil d’entendre que la plaga històrica del míldiu només hagi afectat al 25% de la collita.

 

Una de les qüestions inversemblants de les normes de campanya 2020 va ser limitar el rendiment a 10.000 kg/Ha, sense entendre de territoris, com si les vinyes del Penedès Central tinguessin el mateix rendiment que les terres de la Conca de Barberà. Un fet que ja fixava una reducció a la regió del Penedès d’un 20%. En tot cas, podem indicar que les ajudes per míldiu han aturat el frau, ja que s’han hagut que justificar les dades productives per parcel·la.