Els 459 paratges

"Per molt que ens agradin les grans classificacions franceses del 1855, m'espanta pensar que voler encabir el Priorat del segle XXI en una graella cartesiana que es va inventar en una altra cultura i en unes altres circumstàncies no sigui com voler fer entrar el clau per la cabota"

Quan les coses perden el seu nom comencen a deixar d’existir. El meu sogre em parlava del «pla de conca», al seu racó del Pirineu, però mai vaig saber on era exactament i ara, qui queda que m’ho pugui explicar? Jo mateix, de ben petit, anava a la verema de la «vinya del petó» i ara d’aquell indret se’n diu «Alella Park» —que ve a ser com no tenir nom. Salvar un topònim, fer que segueixi viu perquè el coneixem i l’usem, és una part important en la conservació d’un país com el nostre, que tant ho necessita.

 

Fa il·lusió seguir el projecte «els noms de la terra» que desenvolupa la DOQ Priorat i que ha comportat la identificació i delimitació dels 459 «paratges» on neixen els vins del Priorat. El projecte va molt més enllà, però si ens quedem només en la seva part estrictament enogràfica (una paraula que no és al diccionari però que hi podria ser), la catalogació d’aquests paratges —Aubaguetes, Mas d’en Gregori, Pereroles, Terracuques, Sant Antoni, Sentius...— ja té un valor immens.

 

«Els noms de la terra» no és només un exercici de toponímia sinó que va clarament en la direcció d’una classificació de les vinyes —dels terrers? de les vinyes? dels vins?— que imita la de la Borgonya: una piràmide geomètricament perfecta que té al vèrtex els grands crus i a la base els Bourgogne. Però no som a la França del segle XIX ni el Priorat s'assembla en res —ni la història, ni l'orografia, ni els rendiments, ni l'antigor dels ceps— a la Borgonya i, per molt que ens agradin les grans classificacions franceses del 1855, m'espanta pensar que voler encabir el Priorat del segle XXI en una graella cartesiana que es va inventar en una altra cultura i en unes altres circumstàncies no sigui com voler fer entrar el clau per la cabota.

 

Fins i tot la recuperació dels 459 «noms de la terra» no pot ser un procés ni ràpid ni senzill perquè partim d'una situació dominada pel concepte de marca i perquè hi ha drets adquirits legítims sobre molts d'aquests noms. No sé si podem demanar a tothom l'extraordinària generositat d'en Lluís Llach i l'Albert Costa que ara compartiran amb un altre celler el nom del seu paratge més insigne.

 

Caldrà temps i treball. Ara hem fixat els noms, els paratges, i aquests noms, inevitablement, s'aniran fent visibles a les etiquetes dels vins, d'uns vins que adquiriran —així ho hem d'esperar— encara més personalitat i més fidelitat a un terrer concret. Dubto que acabin substituint les marques —no som a la Borgonya del XIX— però segur que esdevindran més i més habituals i significatius.

 

En el projecte, els nivells corresponents a premier cru i grand cru seran les denominacions «vinya classificada» i «gran vinya classificada», respectivament. Aquí el repte és immens i jo mateix tinc més preguntes que respostes. Quan poso en un platet de la balança els avantatges que aquesta classificació ens pot aportar i en l'altre els problemes o inconvenients que imagino, l'agulla s'inclina cap a la banda dels inconvenients, principalment perquè veig el platet dels avantatges força buit. Els més optimistes potser veuran els títols de «vinya classificada» i «gran vinya classificada» com les estrelles Michelin, però jo més aviat recordo el poc impacte que han tingut entre nosaltres títols —benintencionats— com «vi de finca» o «cava de paratge».

 

En tot cas, encara que aquesta borgonyització del Priorat em generi dubtes, del que no dubto és dels vins del Priorat, ni molt menys de la seva gent. Si aquestes persones en qui confio del tot han volgut emprendre aquest camí, jo estaré al seu costat.

 

[He buscat dues ampolles que duguessin el nom d'un mateix paratge i he trobat que conec un únic cas: El Mas Déu, a Escaladei. Aleshores, he destapat un Masdeu 2013 d'en Jordi Masdeu i l'Alessandro Marchessan. Amb vins com aquest, tot sembla possible.]

 

 

 
Comentaris

envia el comentari