“Fer vins superiors i redistribuir la riquesa"

"En Santi Borrell al seu últim llibre fa unes descripcions que si no mires les dates, no saps si parla del 1850 o d’ara"

Fa quasi dos anys que Santi Borrell va rebre el reconeixement internacional pel seu llibre sobre la Història del Cava, amb el silenci clamorós dels grans del cava i de les Institucions del país, perque no es sentien còmodes mirant-se al mirall. Ara, quan ja es veuen les orelles al llop i els dirigents de les grans empreses del cava ho han hagut de deixar, ha presentat un nou llibre d’obligada lectura, La Vinya i el Vi del Penedès 1850-2018, davant l’expectació i entusiasme del sector i les institucions comarcals i el renovat silenci de les Institucions del país i dels nous dirigents dels grans elaboradors de cava.

 

En Santi Borrell fa unes descripcions que si no mires les dates, no saps si parla del 1850 o d’ara: “En línies generals, l’arrelament dels comerciants europeus al territori no va ser exemplar...L’objectiu no eren els vins superiors ni la redistribució de la riquesa...Quan el negoci no donava més de sí, tornaven al seu país d’origen”. “Els pagesos eren els oblidats, menystinguts totalment pel sector, ja que les estratègies de les companyies no eren enriquir el territori, ni tampoc donar prestigi als seus vins”.  “Les institucions no van ser capaces de marcar el debat i l’estratègia. Les institucions estaven al servei de les grans empreses”.

 

Crec que en aquest moment en el que tornen els inversors a fer negoci sobre les restes que han deixat de les grans empreses de cava els administradors de mirada curta que hi ha hagut fins ara i es replanteja com regular els vins espumosos,  és necessari llegir el llibre per que és rigorós i per que, com qui no vol la cosa, ho fa amb una mirada posada en allò que és essencial, tot  fixant  els objectius en “fer vins superiors i redistribuir la riquesa” . Podria ser el lema dels Consells Reguladors de les Denominacions d’Origen ara que tots els dels vins de Catalunya estan a punt de fer eleccions i que els elaboradors d’espumós, tant els més grans com els més dinàmics, s’estan plantejant com regular (o alguns des-regular) els seus productes. I també de les Institucions.
Comentaris

envia el comentari