Sota l'asfalt...la vinya

"L’any 1973, Ripollet va veure com la Diputació de Barcelona expropiava i enderrocava el seu celler cooperatiu modernista per fer-hi passar pel damunt l’autopista Barcelona - Terrassa"

Darrerament sembla ser que hi ha una tendència a recuperar parts de la història particular o col·lectiva relacionada amb la vinya i el vi per part de particulars, empreses i entitats. És una bona notícia que de vegades ens fa oblidar que, potser sense gaire ressò mediàtic, hi ha projectes que es van desenvolupant des de fa uns anys en aquesta mateixa direcció.

 

Una d’aquestes iniciatives és “Sota l’asfalt la Vinya”, un projecte que aixopluga una sèrie de recerques i treballs que na Sol Roig, mitjançant la seva empresa “Emovins” i amb la col·laboració d’altres persones i entitats, està realitzant des de l’any 2014 amb paciència i rigor per tal de destapar el passat vitivinícola de poblacions que tenien en la vinya el seu motor econòmic -un motor que actualment fan funcionar altres sectors productius- i que el pas dels anys i l’oblit del passat recent ha fet que hores d’ara tinguin la vinya sota l’asfalt.

 

Un dels casos més impactants és el del celler cooperatiu de Ripollet, una població amb un important passat vinícola –molt ben documentat a partir d’una llarga recerca feta per la ripolletenca Elena Vilalta Gómez dins el Centre de Patrimoni Molí d’en Rata- - que l’any 1973 va veure com la Diputació de Barcelona expropiava i enderrocava el seu celler cooperatiu per fer-hi passar pel damunt l’autopista Barcelona - Terrassa. Un celler modernista dissenyat per l’arquitecte Cèsar Martinell (deixeble d’Antoni Gaudí i creador d’algunes de les més importants “Catedrals del Vi”) que es va acabar de construir l’any 1923, que es va enderrocar 50 anys després –mostrant un autèntic menyspreu pel territori i el seu patrimoni- i que molts ripolletencs no han arribat a conèixer.

 

El 25 i el 26 d’agost d’enguany –durant  la Festa Major- Ripollet va recuperar durant un parell de dies el seu passat vitivinícola amb exposicions d’eines, objectes i plafons informatius relacionats amb la vinya i el vi, amb la reobertura d’un trull gairebé oblidat al mig de la part antiga del poble, amb un tast de vins del Vallès, i amb el tast de vins “Aromes de Verema” que va permetre redescobrir algunes de les varietats de raïm i tipus de vi que fins els anys 1960 van donar protagonisme a la població. Saber que encara queda una vinya de poc més o menys una hectàrea dins de la població va ser per a molts ripolletencs  una autèntica sorpresa.

 

El projecte “Sota l’Asfalt la Vinya” va començar l’any 2014 amb la presentació a l’Arxiu Històric de Terrassa –en col·laboració amb Emovins- d’una conferència desenvolupada pel seu director Joan Soler sota el títol “La història desconeguda d’en Pau Galí i Galí, el primer productor de vi escumós català”. Els assistents van poder fer un recorregut per la vida política de l’època a través de la vida d’en pau Galí, i també pel passat vitivinícola de Terrassa, un passat pràcticament oblidat sota la vesant industrial  de la ciutat que sembla que n’ha esborrat tot record.

 

Uns anys més tard, el 31 de març del 2016, s’ampliava la informació sobre aquest primer escumós documentat, en una ponència de la Jornada Tècnica sobre “El Suro i El Cava” realitzada al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Terrassa i es constatava la confusió que hi havia entre en Pau Galí (diputat a les Corts de Madrid) i el seu cosí  Antoni Galí a qui erròniament s’atribuïa l’autoria d’aquell vi escumós que va ser presentat a una exposició de Madrid l’any 1850, i on va obtenir una medalla de bronze.

 

Encara queden capítols per escriure –tot i que previstos- d’aquest projecte de recuperació històrica, i fins ara  la tasca divulgativa feta n’augura uns bons resultats. Val la pena destacar la feina de recerca que fan els arxivers municipals a l’hora de treure a la llum aquests i altres fets que “Sota l’Asfalt la Vinya” està fent visibles des del 2014.
Comentaris

envia el comentari