Vint-i-tres segles per fer un Vinari d'Or

"Els catalans portem vint-i-tres segles produint, comercialitzant i exportant vi. De fet, portem fent vi des de molt abans de ser catalans"

"El vi, això sí que ho trobaríem a faltar si els romans se n'anessin!" deien els resistents jueus que combatien l'Imperi a La vida de Brian. En el comando clandestí tots hi estaven d'acord. Els Monty Python van utilitzar aquesta referència com a recurs humorístic infalible: Ningú no es pot creure que un país renunciï al vi després d'haver-lo tastat, ni que l'hagi portat l'enemic. Només imaginar-s'ho fa riure.

 

Quan els romans van passar per aquí, a l'altre extrem de la Mediterrània, ja hi van veure les vinyes que havien portat els grecs i, potser, els fenicis. Ja en aquell temps, el que algun dia seria Catalunya era un país productor de vins prou bons com per exportar-los a tot el món conegut en àmfores apilades dins dels vaixells romans. Els catalans portem vint-i-tres segles produint, comercialitzant i exportant vi. De fet, portem fent vi des de molt abans de ser catalans.

 

En aquestes valls, en aquestes muntanyes el vi s'ha forjat una identitat i un caràcter propis que el fan diferent, singular. I això va començar a passar mil cinc-cents anys abans que algú escrivís les primeres paraules en català. Per tot plegat, i amb el respecte que implica una història tan llarga i intensa, els Premis Vinari han nascut i crescut per homenatjar els creadors d'aquestes ampolles màgiques, hereves directes de les àmfores dels nostres avantpassats... O sigui que honor als guanyadors i sort a tothom!
Comentaris

envia el comentari