El vi imposa, encara

"El vi s'ha recobert d’una pàtina espessa de retòrica, ampul·lositat i grandiloqüència fictícia que ha fet que la gent es decanti per altres begudes que considera més fàcils com la cervesa"

Fa uns mesos saltava la pol·lèmica entre el sector de vi de Mendoza i encara dura. Un àudio es viralitzatva per whatsapp, en el que presumptament un referent de la gastronomia argentina criticava durament els cellers per haver allunyat el vi de la gent i haver-lo convertit en un producte elitista només a l’abast de rics i entesos. 

 

En el mateix àudio, s’acusava als productors de ser els responsables del descens en el consum de vi entre les classes populars i els joves, per haver-lo recobert d’una pàtina espessa de retòrica, ampul·lositat i grandiloqüència fictícia que ha fet que la gent es decanti per altres begudes que considera més fàcils com la cervesa. El daltabaix va ser tant que diversos responsables de cellers han sortit públicament a donar explicacions amb diversos posicionaments.

 

La realitat catalana és diferent a la de Mendoza, però aquesta crítica també la sentim a casa nostra. El vi encara imposa i són molts els que prefereixen no entrar en aquest món i beure alguna altra cosa sobre la qual no hauran de donar explicacions. I a més no sempre és fàcil prendre’s un vi amb gasosa o una sangria sense que hi hagi algú que hi tingui alguna cosa a dir. 

 

Segurament no hi ha una sola causa d’aquest fenòmen ni un sol responsable que el vi ja no sigui present a les llars catalanes com ho era fa una o dues generacions, però el que està clar és que alguna cosa s’ha fet malament. 

 

Vull pensar que la tendència està canviant i que cada cop són més els prescriptors que treballen per normalitzar un producte que tothom se l'hauria de sentir seu. 

 

No sé si això ho aconseguirem despenalitzant el consum popular del vi o canviant el llenguatge a l'hora d'explicar-lo, però el que sí sé és que haurem d'insistir molts i no cansar-nos de repetir que el vi és fàcil. Només cal beure'l i gaudir-lo. 
Comentaris

envia el comentari