El silenci dels vins dolços

Estem a anys llum per tenir un bon posicionament dels nostres vins dolços catalans. Certament en tenim pocs, o més ben dit, des del meu punt de vista se’n podrien fer molts més. De coneixement i tècnica als cellers, n’hi ha de sobres.

 

Malauradament els consumidors encara no tenen ni l’hàbit ni la confiança d’adquirir aquests productes. I si no es venen, no se’n fan. I com que no n’hi ha gaires no se’n fa la promoció que mereixen. Som al cap del carrer d’aquest cercle virtuós que desitjo que mica en mica aconseguim trencar.

 

Pel que fa al vi dolç un dels meus miralls és el sud de França (Rosselló), o millor dit, la Catalunya Nord. Són, som cosins germans. De fet, se senten més catalans els francesos que molts dels que viuen a la Catalunya espanyola. Però no ens desviem del tema. Al Roselló tenen denominacions d’origen específiques i concretes per posar nom a estils de vi dolç. Es dóna per entès que més del 90% dels cellers fan més d’una referència d’aquest estil de vins i saben i accepten que els preus d’aquests productes són una mica més elevats. Aquí ensenyem amb cautela i fins i tot vergonya aquests productes als consumidors.

 

Tinc molts arguments, motius i algun coneixement per començar a marcar línies de treball. La posada en valor passa per l’observació d’altres països o zones elaboradores d’aquest tipus de vi, no els tenim res a envejar, creieu-me. També cal fer un reconeixement de la feina dels elaboradors propers per la preservació, recuperació i en la investigació de vins dolços. I per últim, la sensibilització i divulgació pels consumidors del valor històric i antropològic d’aquests productes i també per entendre que de vins tranquils bons en tenim en abundància. En canvi, de vins dolços genuïns i espectaculars no tants.

 

Hi ha un terme francès que em té el cor robat: “mutage”, emmudir. És una de les accions que té lloc quan elaborem vi dolç, consisteix a parar la fermentació, silenciar el vi la tina. I encaixa també amb el paper que juguen encara a Catalunya els vins dolços. Són vins que els tenim en silenci, que només algú els ha descobert. I quan es descobreixen es converteixen en referències imprescindibles per qualsevol àpat o trobada en bona companyia. Bon senyal.
Comentaris

envia el comentari