I tu, on has tastat el vi?

L’altre dia un alumne em preguntava si el lloc on tastes un vi influeix en les seves sensacions i característiques.

 

La resposta és rotundament sí. Per tant, reforça la idea que el món del vi és més ampli i infinit del què ens podem arribar a imaginar.

 

Un tast, ja sigui transmès oralment o de manera escrita és la fotografia d’un instant. Només això.

 

El comportament d’un vi canvia segons el lloc on ens trobem degut a múltiples factors, la pressió atmosfèrica, el viatge que ha fet des del seu celler, el moment en la seva línia de vida... I per si fos poc, també intervenen altres variables com l’estat d’ànim, la copa, el maridatge, la companyia, etc. 

 

Dit això, s’embolica més la troca. L’alumne amb cara estupefacte em va dir, 'llavors no entenc com és que els sommeliers us podeu posar d’acord en les descripcions que feu'.

 

Un tast és sempre una valoració sensorial personal i, perquè els sommeliers som capaços d’objectivar-ho? Doncs sobretot per la suma de coneixement teòric i pràctic. Hi ha unes característiques fonamentals que tots les podem notar i descriure de manera semblant, siguem on siguem. En qualsevol tast el què cal és descobrir els trets més característics i,  acompanyar-los d’altres que reforcin la descripció.

 

Tornant al tema de les fotografies, si mirem 10 fotos fetes pel mateix fotògraf, des del mateix punt, amb la mateixa càmera, en moments diferents del mateix dia veurem la mateixa imatge? En essència sí, però amb petites o grans diferències.

 
Comentaris

envia el comentari