Què vol dir "ser ecològic"

La Certificació Ecològica estricta, és senzillament complir tot una sèrie de requisits, però es refereix només a la viticultura, al que es fa a la vinya

La tendència cap a la viticultura ecològica és un fet. Cada vegada són més els cellers que aposten per seguir criteris més sostenibles en el cultiu de la vinya, per fer vins millors, però també per protegir el planeta i l’entorn.

 

Cal no perdre de vista que aquesta també és una tendència del mercat. El consumidor cada vegada està més preocupat per allò que compra, vol saber d’on ve, com s’ha fet i si durant el seu procés d’elaboració s’ha tingut cura de l’entorn. I si el mercat demana això, els cellers, per tant, s’hi adapten. O bé per principis, per què realment s’ho creuen o bé per vendre vi, que també és legítim.

 

Si és una moda o no i si aquesta tendència anirà a l’alça el temps ho dirà, però el que està clar és que el debat “ecològic” està en revisió. 

 

La Certificació Ecològica estricta, és senzillament complir tot una sèrie de requisits, en el cas de Catalunya, dictats pel Consell Català de la Producció Ecològica i és quan veiem el segell a l’etiqueta de l’ampolla. Els viticultors catalans són capdavanters en aquesta pràctica. Però això es refereix només a la viticultura. No contempla cap dels aspectes que afecten a l’elaboració del vi. 

 

Quanta aigua s’utilitza en aquest procés, o quina és l’emissió de CO2, o quina cura es té de la flora i la fauna de l’entorn?

 

Aquestes són algunes de les preguntes que es fan aquells que ja fa molt de temps que practiquen la viticultura ecològica des del més profund del seu convenciment. Fins i tot es qüestionen si algunes de les pràctiques ecològiques permeses a la vinya amb metalls pesants o amb tractaments sistèmics tenen conseqüències en l’entorn que no sempre es quantifiquen. I hi treballen i ho investiguen i intenten millorar-ho. Però tot això, a l’etiqueta del vi ho hi surt. 

 

És per això, que potser ha arribat el moment en que des de l’administració es pugui certificar no només el que es fa a la vinya sinó que en l’elaboració del vi també s'ha tingut cura pel medi ambient. 

 

Els que estimem el vi volem vins bons, però si són bons i a més per fer-los es té cura de no fer malbé, encara més, el planeta ho volem saber.

 

 
Comentaris
celler escoda pallejá
Se ecològic vol dir llaura abona berma amb un tracto de gasoil? Se ecològic es un vi industrial que cada any te el mateix gust no se com serà el meu vi simplement per que es natural i Priorat D.O.Q vol dir un sol vi no utilitzar el seu nom com un escut

envia el comentari