La mar de fires i mostres

Hem passat en pocs anys a Catalunya d’haver-hi ben poques fires i mostres vinícoles a haver-n’hi un munt

La Mostra de Vins i Caves de Catalunya a Barcelona (que malauradament ha deixat de fer-se, i amb polèmica, coincidint amb les festes de La Mercè tot i haver aconseguit reunir més cellers que l’any passat al Passeig de Lluís Companys), la Fira del Vi de Falset, el Vijazz a Vilafranca del Penedès, el Temps de Vi a Vilanova i la Geltrú, el Cavatast a Sant Sadurní d’Anoia, el ViGralla a L’Arboç, el Reus Viu el Vi, la Festa del Vi a Gandesa, la Mostra de Vi de l’Empordà, la Fira Tocs de Vi de Girona, la Festa del Trepat a Barberà de la Conca, la Fira del Vi de la DO Tarragona, la Festa del Vi de Lleida, el Tasta Porrera, la Fira del Vi del Pirineu, el Microvi a L’Arboçar (Avinyonet del Penedès), la Mostra de Vins i Caves de Proximitat D Vins a Agramunt, la Festa de la Verema del Bages a Artés, la Festa de la Verema a Alella, la Fira del Vi Natural H2O Vegetal a Pinell de Brai, la Mostra de Vins a Ascó, la Mostra de Vins de la Ribera a Móra d'Ebre, la Mostra de Vins DO Penedès i Caves a La Granada, la Fira del Vi Nou de Calonge, el Vi de Nit a Marçà, la Mostra de Vins de la Vila del Lloar i Solanes del Molar, la Fira i Tast a la Nova York del Priorat a la Vilella Baixa, el Tasta Vilella de la Vilella Alta, el Vinyes Lliures Vella Terra (aquest any fet a Partida Creus, a Bonastre), la Cimera del Xarel·lo a l'ermita de Santa Maria de Foix de Torrelles de Foix,  la Nit del Xarel·lo de Vilafranca del Penedès,  la Xarel·lada - La Festa del Xarel·lo al Penedès Marítim a Cunit, la Festa del Vi i la Verema a l'Antiga a Poboleda, la Mostra de Vins de la Fira de Novembre de Vilanova i la Geltrú, la Festa del Vin Blanc de La Morera de Montsant i Escaladei, el Tast de Santa Bàrbara a Bellmunt del Priorat...

 

 Ja veuen que no acabaríem mai. Hem passat en pocs anys a Catalunya d’haver-hi ben poques fires i mostres vinícoles a haver-n’hi un munt, a cada cantonada del país. Algunes de les fires coincideixen en un overbooking que sembla imparable. Des del 2012 l’embriaguesa de fires i mostres és més que notable. S’arriben a produir situacions prou incomprensibles, com la coincidència d’actes. El Claustre de Sant Francesc de Vilafranca del Penedès acollia el passat 17 de juny la novena edició de la Nit del Xarel·lo que promou la restauradora local Olga Guasch, que va reunir una vintena de vins de 12 cellers. Simultàniament es feia a Cunit la cinquena edició de la Xarel·lada al Penedès Marítim de la sommelier i restauradora local Carme García Cazorla, la que s’anuncia com la única festa del xarel·lo a tocar del mar. 

 

Algunes d’aquestes fires tenen un encant especial però moltes altres no deixen de ser firetes (amb tots els respectes). No pocs cellers han començat a lamentar la gran quantitat d’esdeveniments que es fan. No gaires poden aguantar el ritme. Fins i tot es fa pràcticament impossible per als professionals del sector seguir els moltíssims show roomsque es fan, la majoria en dilluns. Alguns d’ells, fins i tot, també arriben a coincidir. Ja va dir Oscar Wilde que tot excés, el mateix que tota renunciació, porta el seu propi càstig. A més, com va apuntar Octavio Paz, la molta llum és com la molta ombra: no deixa veure.
Comentaris

envia el comentari