Mare de Déu! No hi ha vi que valgui per La Mercè

La Mare de Déu que s'aparegué simultàniament, una nit d'agost de 1218, a sant Pere Nolasc, sant Ramon de Penyafort i al rei Jaume el Conqueridor per instar-los a la fundació d'un orde per a la redempció de captius cristians en mans de musulmans deixarà de ser benefactora del vi català.

 

El mantell de la Mare de Déu de la Mercè ja no empararà a partir d’aquest any la Mostra de Vins i Caves de Catalunya a causa de la postura taxativa del govern de l'alcaldessa Ada Colau. Costa de creure. Popularment, a la Mare de Déu de la Mercè se la considera patrona de la ciutat de Barcelona, per davant de la patrona oficial, que és santa Eulàlia, especialment a partir de 1888, tot i que en realitat només és patrona única de la diòcesi.

 

S’ha explicat que enguany la Mostra es farà fora del marc de les festes de la Mercè degut al fet que l'Ajuntament de Barcelona, per aquestes dates, necessita disposar del Passeig de Lluís Companys per esponjar els actes festamajorencs que es fan al parc de la Ciutadella. Jo opino, però, que ni tots els actes junts del parc de la Ciutadella tenen més rellevància que la Mostra, nascuda el 1980. No hi haurà vi que valgui, doncs, per La Mercè. A contracor del sector del vi català, la gran Mostra de Vins i Caves de Catalunya, que organitza el Departament d'Agricultura de la Generalitat a través de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) i la Promotora d'Exportacions Agroalimentàries (Prodeca), deixarà de fer-se coincidint amb La Mercè.

 

Ni tots els sants ni la cort celestial vitivinícola han fet canviar d’opinió el govern de la Colau. De res ha servit la carta signada pels consells reguladors de les 12 denominacions d’origen vitivinícoles catalanes i per totes les patronals del sector (Associació Vinícola Catalana, Institut del Cava i Pime Cava) adreçada a Ada Colau. De fet, la carta no ha estat ni tan sols contestada de forma oficial, segons la Generalitat. Només s’han donat dues possibilitats: traslladar la més gran fira vinícola de Catalunya a un lloc perifèric de la ciutat per continuar fent-se dins La Mercè o canviar de dates i mantenir-la al costat de l’Arc de Triomf. Finalment el sector del vi ha optat per aquesta segona opció. La 37ena edició es farà, finalment, del 27 al 29 d’octubre. Tot i que el refranyer diu que a la tardor no fa fred ni calor, el cert és que els organitzadors s’hauran d’encomanar a tots els sants (no sé si també a la Mare de Déu de La Mercè i a santa Ada, la patrona de les dones religioses i monges a França) i pregar molt perquè no plogui en aquestes perilloses dates pel que fa a les inclemències meteorològiques.

 

En totes les 36 edicions anteriors s’havia fet coincidint amb la festa major de Barcelona. I el fet que ja no pugui continuar sent així és una veritable llàstima. Al Passeig de Lluís Companys la Mostra s’havia consolidat i havia fet un salt qualitatiu coincidint, com sempre, amb les festes de La Mercè. L’any passat hi van participar 66 cellers i va atraure 140.000 ànimes. El sector es lamenta de la poca sensibilitat del govern municipal barceloní
Comentaris

envia el comentari