Mostren les parts vergonyoses i no tenen vi!

"Sis segles més tard, els catalans d'avui compartim del tot el criteri del vescomte Ramon de Perellós: No hi ha civilització sense vi"

El 8 de setembre de 1387, el vescomte Ramon de Perellós va emprendre un viatge a cavall que l'havia de portar fins a les portes del Purgatori, en una cova de la llunyaníssima illa d'Irlanda. Allà hi volia trobar l'ànima del rei Joan, mort en circumstàncies no gaire clares en una cacera, per tal d'assegurar-se que estava a punt d'anar cap al cel i així, de passada, espolsar-se qualsevol responsabilitat judicial que el pogués perjudicar. I així va ser.

 

El cavaller va haver d'afrontar molts perills en aquell itinerari, ple de gent salvatge: "van ayssí coma poden, mal vestitz, mas la major partida portan mantell de frisa; e mostran totas las partz vergunyosas sens tota vergonya, homes e fempnas. Pobras gen[t]s van nuhas". Tremenda visió. Però el pitjor va ser quan el refinat vescomte català va descobrir que aquella gent miserable "No sembravan jamés negun blat, ny [h]an ges de vi". Valga'm Déu, a Irlanda no hi havia ni pa ni vi? Ni al castell del rei? Doncs no: "An tota sa cort no [h]avia ny pa ny vi per menjar ny per beure". Horrorós.

 

Sis segles més tard, els catalans d'avui compartim del tot el criteri del vescomte Ramon de Perellós: No hi ha civilització sense vi. Per això obrim les inscripcions dels V Premis Vinari, que decidiran quins són els millors d'entre els millors vins catalans per així contribuir, un any més, a què el país d'aquell cavaller continuï essent el que mantingui les tradicions "millo[r]s e pus perfeytas del món". Amb pa i amb vi. Sort a tots i or per als millors!
Comentaris
Trepat trempat
Molt bo. No sabia aquesta història, el vi català ve de lluny!!!

envia el comentari