Història dels cellers

Fa uns dies es desenvolupava la "2ª Cata del Barrio de la Estación" a la població de Haro, centre neuràlgic dels vins de la DOQ Rioja, oberta a tothom que s’hi volgués apropar i adquirís la entrada pertinent. La participació estimada va ser d’unes 4.500 persones que durant un dia van poder fer una immersió en els vins i cellers d’aquest històric indret.

Els set cellers que formen "el Barrio de la Estación" -i que representen el bo i millor dels vins de La Rioja- van obrir les seves portes el dia abans per tal de que periodistes i professionals del vi poguessim tastar els productes de cada celler i visitar les seves instal·lacions, a més d’oferir-los una "masterclass" molt ben dissenyada i dirigida. Val a dir que tot plegat va ser un èxit de participació i organització.

Tot això ve a tomb perquè vaig visitar alguns d'aquests cellers i vaig constatar que en general els cellers fan una referència -completa tot i que de vegades concisa- als antecedents històrics del celler, des de les circumstàncies que van impulsar el fundador a crear-lo fins a la generació que dirigeix actualment el celler.

Aquesta referència històrica, que a algú li pot semblar irrellevant, evidencia unes arrels, una trajectòria i una personalitat del celler que imprimeix una imatge de seriositat i tradició al visitant. Perquè cal remarcar que cadascun d’aquests cellers s’ha actualitzat al llarg del temps però no ha perdut l’essència i el caràcter propi dels seus vins, consolidant-se així com a grans marques, cadascú amb la seva personalíssima visió del vi, i en alguns casos amb una història relativament curta però explícita.

Fa una mica de pena -com comentava en Lluís Tolosa en una d’aquestes visites- veure com hi ha encara molts cellers de casa nostra (i de molts altres llocs) que no consideren la vessant històrica digna de ser esmentada, obviant unes arrels que els diferencien de la resta i formen part de la seva personalitat.

En el vi no tot és el què hi ha dins l’ampolla -especialment en uns moments en què el vi forma més part de l’oci i el plaer que de l’alimentació-, i molts amants del vi volen saber quines persones hi ha darrera d’un vi i quina trajectòria històrica els avala com a hereus de la tradició vinícola de la zona on estan ubicats.

La Història
 -evidentment- no fa que el vi sigui millor, però el connecta al territori.

Àngel Garcia Petit és enòleg i professor de l'especialització en sommelier als Jesuïtes Sarrià Sant Ignasi de Barcelona
Comentaris

envia el comentari