Factor anyada

Qui més qui menys, alguna vegada, ha fet ús dels coneguts calendaris de qualificació de les anyades per saber quin vi ha de comprar. Cada Consell Regulador avalua anualment com ha estat la seva anyada, des de deficient a excel·lent passant per regular, bona i molt bona. Amb aquestes categories, tenim registrades totes les anyades des del segle passat.

I ara us preguntareu: "Quina fiabilitat tenen, aquests calendaris?" Seria convenient pensar-hi.

Abans de continuar,
m'agradaria recordar que per valorar un vi necessitem molts paràmetres, alguns més objectius que d'altres.

El factor anyada és important, però des del punt de vista dels experts no és ni de bon tros el més determinant per generalitzar la qualitat dels vins d'un territori.

Any rere any em sorprèn que, en temps de verema, els missatges que arriben a la població des dels mitjans de comunicació són d'excel·lència i excepcionalitat pel que fa a la qualitat dels vins. Passi el que passi, els diaris i les televisions ens comuniquen que l'anyada en curs és espectacular.

Senyores i senyors, disculpin però, no ho troben sospitós?

Cada temporada faig un treball de camp propi per demanar a reputats viticultors i enòlegs del nostre petit país com valoren la collita. I cada any em comuniquen les característiques particulars, amb les virtuts i defectes presents. Naturalment, és per comparativa que som capaços de fer valoracions i extreure conclusions. No és estrany doncs, que fem referència a determinades anyades per dir si ens trobem per sobre o per sota en termes de qualitat.

No obstant, cal que ens fixem en cada microclima, cada elaborador, cada varietat i cada tipus de vi, perquè l’expressió serà diferent, ni millor ni pitjor. A més, si volem elaborar un vi blanc jove ens interessen uns paràmetres climatològics diferents que si volem fer un negre amb una criança llarga.

I sobretot ens falta conèixer com s’expressen les varietats tradicionals al seu territori per a poder saber quins són els "nous" paràmetres de qualitat que hem de tenir en compte.

En qualsevol cas, no ens hem de creure "a ulls clucs" els calendaris de qualificació i les valoracions simples dels anys, perquè com passa amb moltes altres coses el millor és fixar-nos amb allò que ens és proper, local i històric. La globalització és poc útil per valorar allò que ve de la natura.

Clara Antúnez és nutricionista i sommelier. 

Comentaris

envia el comentari