VadeVi
Es Fangar: un celler del futur per fer vins avui
  • CA

Quan un arriba al polígon industrial a l’entrada de Felanitx venint de Campos, difícilment es pot imaginar què es trobarà quan obri les portes d’una d’aquestes naus. És un oasi amb un disseny espectacular on es combina un paret i un terra de color lila, amb un gran robot fúcsia que s’adiu perfectament amb la lluentor de l’acer inoxidable nou de trinca i el marró de fusta de bóta.

També és nova de trinca una mena de cascada de pàmpols metàl·lica que és la que dona la benvinguda a l’entrada de l’edifici on hi ha la botiga que ja està oberta al públic.

Cascada de pàmpols al celler Es Fangar
Cascada de pàmpols al celler Es Fangar | M.R.F.

!--akiadsense-->

Aquest nou celler que s’acaba d’inaugurar té una estètica molt cuidada per convidar al públic en general a visitar les instal·lacions. Però també és un espai per fer vi, segurament amb unes de les tecnologies més avantguardistes del sector i una funcionalitat molt pensada.

Daniel Morales és l’enòleg i director tècnic d’Es Fangar. “Les condicions que tenc són una meravella a nivell de producció. Jo som dels que creu que el 80% d’un vi es fa a la vinya, però el 20% que podem fer a un celler, amb les instal·lacions que tenim és impressionant”, explicava a Balears Vadevi.

Daniel Morales és el director tècnic del celler Es Fangar
Daniel Morales és el director tècnic del celler Es Fangar | M.R.F.

!--akiadsense-->

Una enginyeria que es dedica al disseny de cellers és qui signa el projecte però sempre amb la supervisió de Morales que per exemple, té una “obsessió amb la neteja” i per això també hi ha intervingut per fer que sigui el més funcional possible. “Si aquells processos més pràctics són una mica més comodes ens podem permetre dedicar més temps a coses més importants, com per exemple prendre decisions a la vinya”, afirmava.

Ara bé, “que hi hagi màquines que puguin fer una determinada feina, no vol dir que nosaltres les tinguem aquí. La selecció del raïm continua sent manual o el pigeage (remenar el capell durant la fermentació) i potser algú troba que és una manera massa antiga si hi ha màquines per fer-ho, però per mi, que una persona noti si el capell és més o manco fort, o profund, això no ho pot fer cap robot” explica l’enòleg.

Celler Es Fangar

!--akiadsense-->

Amb tot, el celler en aquests moments només s’utilitza en un 40% de la seva capacitat tot i que ja s’ha fet amb previsió de futur per vinificar la vinya que ja està plantada però que encara no és productiva. Una producció que amb tota seguretat es dedicarà a l’exportació. En aquests moments la majoria es ven a Mallorca “no m’ho imaginava perquè hi ha molts de cellers que treballen molt bé i deu voler dir que a tots les coses ens van bé, però quan tenguem el celler a ple rendiment no podem tenir tots els ous a la mateixa panera” assegurava Morales.

Dipòsits del celler Es Fangar
Dipòsits del celler Es Fangar | M.R.F.

!--akiadsense-->

Però això serà més endavant. De moment, el celler està operatiu i obert al públic i a més de poder tastar i comprar qualsevol de les referències que elaboren a Es Fangar, una de les novetats que incorpora la botiga és la possibilitat de comprar ampolles experimentals. Aquells vins que s’han treballat per poder fer proves i de les qual n’hi ha molt poques ampolles de cada un d’ells a la venda.

Aquesta és una nova etapa d’Es Fangar, un projecte que va néixer amb vocació de futur “des de la propietat (una parella alemanya que s’ha dedicat a la indústria de la robòtica) sempre m’han deixat clar que el projecte mira cap a futures generacions. És una responsabilitat molt gran, però també em permet estar una mica alleugerit de la pressió d’una societat que tot ho vol per ja!” sentenciava Daniel Morales.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa