VadeVi
Èxit del projecte pioner d’economia circular amb restes de suro al celler Codorniu
  • CA
Projecte Ecorkwaste

!--akiadsense-->

El projecte ECORKWASTE, coordinat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el celler Codorníu, i en el que han participat l’Institut Català del Suro, la Fundació CTM Centre Tecnològic, el Grup TYPSA i INNOVI, ha finalitzat amb un èxit gairebé rotund. L’objectiu principal del mateix era la demostració de la viabilitat tècnica, medi ambiental i econòmica de la revalorització del subproducte de la indústria surera. I així ha sigut.

L’estudi ha revelat que el suro és un clar aliat per millorar la qualitat de l’aigua i una font d’energia renovable. A més, les dues tecnologies utilitzades demostren ser eficients i adequades per donar sortida al subproducte del suro dins de la pròpia indústria vitivinícola, doncs el 60% de la producció de suro s’utilitza per elaborar taps de vi i cava, mentre que la resta (40%) és subproducte que pot millorar la seva valorització.

El suro, un aliat per a millorar la qualitat de l’aigua

La UPC ha sigut l’encarregada de dissenyar i instal·lar al celler Codorníu un sistema d’aiguamoll de tractament per depurar l’aigua que utilitza el suro com a material absorbent. Es tracta del primer sistema a nivell mundial que utilitza el suro per a la depuració dels afluents vitivinícoles i amb això s’aconsegueix eliminar la major part de nutrients, metalls pesants i altres contaminants.

Concretament, en els aiguamolls pilot s’han tractat 200m3 d’aigües residuals tractades a la depuradora del celler i s’ha aconseguit una reducció de més del 90% de la càrrega contaminant de l’aigua. A més, el projecte ha demostrat que permet anar més enllà de les restriccions legals relacionades amb l’abocament d’aigües residuals i que redueix la pressió sobre els sistemes aquàtics.

El suro, font d’energia renovable

Al mateix temps, el material granular de suro que no és vàlid per aiguamolls s’ha destinat a la planta pilot de gasificació del centre tecnològic de la Fundació CTM Centre Tecnològic de Manresa. Allí s’ha sotmès a un procés químic obtenint un gas de síntesi amb un poder calorífic molt elevat que a través d’un motor d’ecogeneració permet obtenir electricitat i calor.

En aquest cas, s’ha obtingut un SYNGAS de qualitat per utilitzar en motors de cogeneració amb un valor calorífic mitjà (LCP) de 4.943 kJ/m3 o 8.748,7 kJ/kg de suro. Així doncs, el projecte ha demostrat que la gasificació del suro és una forma vàlida d’economia circular per obtenir recursos (energia) dels residus (suro). Es tracta d’un sistema de producció d’energia més sostenible que els esquemes convencionals i també una alternativa viable per a l’abocament de suro, evitant els seus problemes ambientals.

En definitiva, ECORKWASTE ha esdevingut un projecte d’èxit que certifica una disminució de la petjada ambiental de la pròpia industria vinícola mundial mitjançant la gestió sostenible del suro i la reducció d’emissions de CO2, a més de demostrar la seva viabilitat tècnica i generar beneficis socials i econòmics.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa