VadeVi
Les 5 denominacions d’origen imprescindibles per fer enoturisme prop de Barcelona
  • CA
Prop de Barcelona es pot fer turisme del vi
Prop de Barcelona es pot fer turisme del vi

!–akiadsense–>

Les vinyes formen part del paisatge de las comarques barcelonines. El viatger curiós té l’oportunitat, a través de l’enoturisme, de conéixer una manera diferent de fer turisme, apropant-se a aquestes cinc denominacions d’origen: DO Penedès, DO Alella, DO Pla de Bages, DO Catalunya i DO Cava.

La Diputació de Barcelona actualitza contínuament la seva web barcelonaesmoltmes.cat per a donar a conèixer el territori i familiaritzar-se amb el paisatge de les vinyes, els productes que surten del raïm i l’arquitectura dels seus cellers. Així natura, patrimoni i gastronomia, es donen la mà en un univers apassionant, que envolta un procés que acaba a la taula quan es gaudeix d’una copa de vi i d’un àpat en bona companyia.

Les vinyes del Penedès, una bona proposta enoturística prop de Barcelona
Les vinyes del Penedès, una bona proposta enoturística prop de Barcelona

!–akiadsense–>

La DO Penedès entre la serralada Prelitoral i la costa Mediterrània, sota la influència del sol i la brisa marina es troba aquest territori privilegiat per el correu de la vinya. El xarel.lo és la varietat de raïm més estesa i que s’ha adaptat millor a la regió. També és la DO on trobem més cellers productors i una oferta més variada de propostes. Una visita a la zona ha d’incloure el VINSEUM- Museu de les Cultures del Vi de Catalunya-, que es troba a Vilafranca del Penedès en un edifici històric, on poder experimentar un viatge a través de la història del vi, des dels seus orígens fins als nostres dies. Trobareu tota la informació a les webs de la DO Penedès i també d’enoturime Penedès.

Però si el Penedès és l’DO més gran, la DO Alellaés una de les més petites. La influència del mar i els espais oberts, determinen el color i l’aroma dels seus vins blancs, produïts majoritàriament amb la varietat pansa blanca. L’extensió reduïda de la DO ha fet que els vuit cellers productors elaborin un vins de gran qualitat, la majoria d’ells ecològics. A més dels blancs, el viatger trobarà també negres, rosats, dolços i caves. Una visita al Parc Arqueològic Cella Vinària a Vallmora a Teià, ajudarà al viatger a conèixer la història de la romanització de Catalunya lligada als seus vins. Les adreces imprescindibles són la mateixa DO Alella i la d’Enoturisme d’Alella.

Les tines de pedra seca de la DO Pla de Bages
Les tines de pedra seca de la DO Pla de Bages | Gonzalo Sanguinetti

Fins ara un recorregut per paisatges de vinyes verdes vora el mar, que ens du ara fer una passejada per el Pla de Bages, entre formacions rocoses com Montserrat, Sant Llorenç del Munt o el massís del Montcau, declarades algunes d’elles parcs naturals, i protagonistes indiscutibles d’aquest territori. A la DO Pla de Bages (), la varietat de raïm blanc més conreada és el picapoll, que dóna als vins una marcada personalitat. Una dotzena de cellers configuren aquesta DO, i la proposta enoturística de la zona inclou la possibilitat de conèixer les barraques de vinya i les tines de pedra seca, construccions aixecades a peu de vinya per facilitar la tasca dels agricultors. A les Valls del Montcau trobem les més representatives. La informació la trobeu recollida a dopladebages.com i a bagesterradevins.com

Tres DO repartides per la demarcació de Barcelona que junt amb les DO Catalunya i la DO Cava, configuren aquestes cinc denominacions. Un territori on descobrir els cellers dels arquitectes més prestigiosos del Modernisme amb propostes diferents i originals per practicar l’enoturisme: tastos dirigits per enòlegs, maridatges gastronòmics, passejades entre vinyes i camins, ja sigui a peu, en carro o amb segway“>, visites teatralitzades, música entre vinyes… i la possibilitat de participar en les feines del camp, allotjant-se en establiments hotelers i cases rurals lligats a l’activitat.

El Centre d'Interpretació del Cava La Fassina, a Sant Sadurní
El Centre d’Interpretació del Cava La Fassina, a Sant Sadurní

!–akiadsense–>

Per últim no podem deixar de mencionar la població de Sant Sadurní d’Anoia, coneguda com la capital del cava. És visita obligada el Centre d’Interpretació del Cava- CIC Fassina ubicat en una antiga destil·leria construïda l’any 1814. Tot un repte pels sentits, i una manera única de conèixer la història i la producció d’aquest elixir escumós, els seus valors, aromes, tradicions, arquitectura.

Totes les informacions s’actualitzen al web de la Diputació de Barcelona .

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa