VÍDEO | Per què és important la copa per beure vi

Lluís Gras explica la diferència entre tres tipus de copa en fase visual, olfactiva i gustativa

Cares i paraules de sorpresa quan el responsable comercial de Riedel, Lluís Gras, demostra que no serveix qualsevol copa per beure vi. “Si s’utilitza la copa adequada es magnifica el vi”, explica Gras davant d'una quinzena d'alumnes del Curs d’Especialització Sommelier Jesuïtes – Sarrià Sant Ignasi. Per demostrar que no és indiferent quina copa es fa servir per beure cada tipus de vi, fa una demostració pràctica, amb un vi blanc, un vi negre i un escumós. Per a cada vi fa servir tres tipus de copes: l'addient de Riedel, una Riedel que no és la que pertocaria al vi en qüestió i una copa qualsevol de baixa qualitat i de diferents marques. Gras assenyala que a nivell visual és important que la copa sigui de la màxima qualitat per la transparència, la lluentor, netedat que aporta al color del vi i, sobretot, cal que estigui equilibrada a nivell de tacte i pes. A nivell olfactiu és molt important el diàmetre de les copes; i a nivell gustatiu la diferència entre la copa adequada i una que no ho és, és "immensa". 


La diferència pràctica en la fase olfactiva entre tres copes amb un vi blanc: bàsicament es tracta de la intensitat olfactiva. Amb la copa Riedel que no és addient pel tipus de vi que s'està bebent, es perd tota la intensitat olfactiva, tot i que la copa és de les mateixes característiques -mateixa composició de cristall però massa oberta-. En aquesta copa el vi en nas es dilueix, i es troba pla i poc expressiu. I en la copa senzilla l’alcohol està molt més present, a més de trobar-se poca expressió en comparació a la primera.

 

La diferència pràctica en la fase gustativa entre tres copes amb un vi blanc: en la copa Riedel adequada, el vi és llarg, amb una acidesa present i controlada. En una copa Riedel que no seria l'addient cau el vi, es perd ràpidament. No és llarg, no té gliceritat i és amarg. Té una mala caiguda a la boca. I en una copa que no és Riedel trobem el vi desestructurat, i sembla que l’acidessa va per un costat i la part amarga per un altre. 


 

 

 

El Diploma de Jesuïtes Sarrià- Sant Ignasi en especialització de sommelier té una durada d’un curs, que inclouen 200 hores lectives. A més, inclou visites a cellers i es permeten pràctiques professionals a empreses del sector vitivinícola per a reforçar l’aprenentatge durant el curs. Les classes es fan dues tardes a la setmana entre els mesos d’octubre a maig, fent-lo compatible amb les persones que volen estudiar mentre treballen.

  

 
Comentaris

envia el comentari