Les temperatures adequades per beure vins i escumosos

Quan es serveix el vi a la copa, la temperatura d'aquest augmenta mínim 2º C
Un sommelier servint una copa de vi blanc

Quina és la temperatura ideal per servir i beure un vi o un escumós? En aquestes dates de celebracions tothom s'ha fet aquesta pregunta en algun moment. Els amfitrions volen quedar bé amb els seus convidats, especialment amb sogres i cunyats primmirats. I d'aquí la importància que el vi que servim a taula estigui a la temperatura adequada per ser begut, tant si es tracta d'un vi blanc jove, un negre amb criança o un escumós amb llarga criança. Cada tipus de vi té la seva temperatura ideal de servei. 

Aquestes són les temperatures de servei adequades en funció de cada tipus de beguda alcohòlica:


 

  • Vins blancs joves: 6-7º
  • Vins blancs aromàtics: 8-9º
  • Vins blancs fermentats en fusta: 10º
  • Vins blancs vells o envellits en fusta: 10-12º
  • Rosats joves: 8-9º
  • Rosats vells: 10-12º
  • Negres de maceració carbònica: 12-14º
  • Negres de consum jove: 14º
  • Negres criances: 15-16º
  • Negres reserves: 16-17º
  • Negres grans reserves: 17-18º
  • Negres amb molt extracte i cos: 19º
  • Vins generosos dolços: 6-7º, depenent del seu envelliment
  • Vins generosos secs: 6-12º, depenent del seu envelliment
  • Destil·lats de tot tipus, envellits o no, i sempre de qualitat: a temperatura ambient
  • Destil·lats de no molta qualitat: Sempre sota 0º.
  • Aiguardents de fruita: 6-7º
  • Licors dolços: 6-7º

 

Cal tenir en compte que quan es serveix el vi a la copa, la temperatura d'aquest augmenta mínim 2º C. D'altra banda, com més dolç sigui un vi, més fred s’haurà de servir, però mai per sota de 5º perquè es desnaturalitzaria la seva aroma. Però tampoc no es pot servir mai un vi per sobre de 20º perquè resultaria molt alcohòlic.


La temperatura de servei dels vins és un dels temes que es tracten al Curs d'Especialització en Sommelier dels Jesuïtes Sarrià - Sant Ignasi. Aquest Diploma de Jesuïtes Sarrià- Sant Ignasi en especialització de sommelier té una durada d’un curs, que inclouen 200 hores lectives. A més, inclou visites a cellers i es permeten pràctiques professionals a empreses del sector vitivinícola per a reforçar l’aprenentatge durant el curs. Les classes es fan dues tardes a la setmana entre els mesos d’octubre a maig, fent-lo compatible amb les persones que volen estudiar mentre treballen.

  




Comentaris
Lluís
Les temperatures de degustacio dels vins son interessants com a orientacio o per un tast professional, pero en el moment de fruir-lo personalment, la temperatura ideal considero que es aquella que ens es mes plaent i això passa pel damunt de tota norma. Es pero una opinio personal i sense ànim de polemitzar.

envia el comentari