L’exportació i els supermercats sustenten les vendes a la DO Penedès

El seu president Joan Huguet, explica que ‘aquestes sortides tenen els dies comptats’
Verema 2019 Clàssic Penedès

La situació a la DO Penedès “és fatal” explica el seu president Joan Huguet, en declaracions a Vadevi. El coronavirus no fa distincions i afecta de forma transversal tots els sectors econòmics. A la DO Penedès, la part més important de les vendes de vi, especialment de les gammes mitjanes i altes altes es fan a la restauració, “i tot està tancat, no ingressen ni un duro i no saben quan obriran”, es lamenta Huguet.

 

“L’exportació en països que no estan tan malament com el nostre encara es pot fer alguna cosa i surten algunes comandes, però no sabem quan de temps s’aguantarà, perquè si no passa un miracle aquests països també rebran la crisi del coronavirus” explica Huguet. D’altra banda, la venda als supermercats es manté sota mínims, “el camp de l’alimentació està col·lapsat abastint productes de primera necessitat i clar, el vi queda a la cua, perquè lògicament li passen al davant aliments més imprescindibles”. És precisament per això, que Huguet entén, “que a algun celler de la DO Penedès no li han concedit l’ERTO que sol·licitava, perquè el vi no és de primera necessitat”.

 

Sobre la venda a domicili, el president de la DO Penedès diu que si la situació s’allargués podria ser una sortida, però “sent realistes, ja hi ha empreses especialitzades, preparades i amb la infraestructura necessària per oferir aquest servei a domicili, amb els qual els propis cellers no poden competir”.

 

El consum de vi a casa augmentarà, és una “evidència”, per Huguet, però recorda que això no vol dir repetir consum, “si la gent no pot sortir i dina i sopa a casa beurà vi, però aquest no és el problema, un dels problemes és la massa de turistes que diàriament omplen els restaurants i els bars de Barcelona, per exemple. Aquests no hi són i no sabem quan tornaran”.

 

Sobre la subsistència de les empreses el president de la DO Penedès creu que les petites i familiars seran les que podran suportar millor l’embat de la crisi. “Tenen menys nòmines i potser podran anar a tirant, en canvi el cellers més grans amb una estructura de personal ho tindran més difícil. Els departament comercials, per exemple, no tenen feina ara mateix, i la incertesa no permet fer cap tipus de previsió”, explica.

 

Per Joan Huguet, tot i que és molt prematur poder fer una previsió sobre quina serà l’afectació real d’aquesta crisi, “el que està clar és que ens vindrà un canvi en la manera de viure, de treballar i de consumir, de pensar el progrés. Jo crec que pensarem més amb el quilòmetre zero, amb el nostre entorn més proper i fins i tot entendrem molt més que suposa el canvi climàtic. Potser finalment entendrem que per poder mantenir-nos de forma sostenible hem de pensar en el planeta i això vol dir renunciar a coses”.