Restaurants i cellers de l’Emporda es donen la mà per sortir de la crisi

La DO Empordà, La Cuina del Vent i Cuina de l’Empordanet signen el manifest “Maridatge Empordanès” per enfortir vincles i aconseguir una ràpida recuperació dels dos sectors
La signatura del manifest ha aplegat un centenar de persones dels tres col·lectius
La signatura del manifest ha aplegat un centenar de persones dels tres col·lectius

El ​Consell Regulador de la DO Empordà i els col·lectius de cuiners ​La Cuina del Vent i ​Cuina de l’Empordanet han presentat i signat aquest dimecres el manifest ‘Maridatge empordanès’ amb la voluntat de reforçar el seu vincle històric i de treballar conjuntament per superar plegats la crisi provocada per la pandèmia sanitària i aconseguir la rapida recuperació́ de dos sectors claus en l’economia de les comarques gironines.

Amb aquesta declaració d’unió i col·laboració bilateral, restaurants i cellers volen adreçar-se als mercats per posar de manifest que “durant la represa de l’activitat la salut serà l’objectiu essencial, i les bones pràctiques i els protocols per a oferir les màximes garanties de seguretat sanitària imprescindibles, per aconseguir ser observats i reconeguts com a destinació de confiança, en termes turístics i gastronòmics”. Així mateix, els signants del manifest reforcen el seu compromís amb els productes de proximitat per tal d’esdevenir els seus principals prescriptors.

La signatura de la declaració ha tingut lloc aquest dimecres a ​Es Portal Hotel Gastronòmic, de Pals, en un acte en el què han participat un centenar de representants de tots els col·lectius. L’escriptor ​Adrià Pujol ha estat l’encarregat de llegir el manifest que han signat la presidenta de La Cuina del Vent, ​Roser Bronsoms;​ el president La Cuina de l'Empordanet, ​Vicenç Fajardo,​ i el president del Consell Regulador de la DO Empordà, ​Xavier Albertí.​

Aquest és el manifest

MARIDATGE EMPORDANÈS

Declaració d’unió i col·laboració bilateral

Els sectors vinícola i de l’hostaleria de l’Empordà afronten el repte d’encarar la represa de l'activitat i l’adaptació al nou escenari, on la salut serà l’objectiu essencial, i les bones pràctiques i els protocols per a oferir les màximes garanties de seguretat sanitària imprescindibles, per aconseguir ser observats i reconeguts com a destinació de confiança, en termes turístics i gastronòmics. Plegats, restaurants i cellers s’adrecen als mercats fent valer el paisatge, la cultura i aquest estil de viure de la gent de l’Empordà, que ha posat sempre la gastronomia, el menjar i el beure, al centre de la festa i de la vida social. La relació entre aquests dos sectors és ancestral, i ha estat a l’Empordà, on els productes de la contrada han esdevingut identitaris a ulls dels visitants. Ho són les gambes i les garoines, l’arròs i la ceba, les cireres i les pomes, els olis i els vins. Els restaurants dels col·lectius de la Cuina de l’Empordanet i de la Cuina del Vent tenen en els productes de proximitat la base de la seva proposta culinària i n’esdevenen els principals prescriptors. Som conscients que als nostres visitants els agrada el nostre paisatge feréstec dels parcs naturals, però els enamora més encara la terra conreada de vinyes i olivars. Ens tenim estima mútua, no només perquè ens complementem i ens necessitem, sinó perquè compartim els criteris de l’estima al paisatge, del respecte al medi i a la sostenibilitat. Per tot plegat volem ratificar aquest compromís existent, però mai escrit

MANIFESTANT

1. Els restaurants de Cuina del Vent i de la Cuina de l’Empordanet i els cellers de la DO Empordà seguirem treballant plegats en la promoció dels vins i la gastronomia de l’Empordà i en la del territori que ens acull.

2. Reivindiquem junts la identitat de la nostra cuina i de la nostra gastronomia, com a empreses, com a artesans i com a persones.

3. Cuiners i cellerers de l’Empordà assumim el compromís de treballar intensament per afavorir la ràpida recuperació dels dos sectors, mitjançant la generació de confiança i seguretat entre els nostres potencials clients.