Parxet fa 100 anys i ho celebra amb un cava reserva de 78 mesos de criança

Es va fundar l’any 1920 a una masia de Tiana, al Maresme i ara, integrat al grup Raventós Codorníu, el celler elabora més d’un milió d’ampolles de cava cada any

El celler de Parxet que compleix 100 anys
El celler de Parxet que compleix 100 anys

Parxet compleix el seu primer segle de vida com a pioners en l’elaboració de cava amb la varietat pansa blanca, i ho celebra amb un cava d’edició limitada que ret homenatge a la seva fundació. Va ser el 1920 quan, en una masia de Tiana a vint quilòmetres de Barcelona, la família Suñol va elaborar la seva primera ampolla d’escumós per a la venda, batejat Montalegre en homenatge a la cartoixa de la mateixa localitat. 

Uns anys abans, els Suñol havien viatjat a França per aprendre els secrets de l’elaboració del famós Champagne i, en tornar, van iniciar l’excavació d’una nau subterrània amb tres nivells per envellir-hi cava. Després de segles fent vi per a consum propi, Mas Parxet es convertia en un celler de renom que proveïa una Barcelona immersa en “els feliços anys 20” i el resplendor del noucentisme. El seu esperit innovador la portaria a ser una de les primeres firmes a comercialitzar un Brut Nature (1965) i, a mitjans dels 80, a fusionar-se amb un altre dels cellers més importants d’Alella: Alta Alella (Santa Maria de Martorelles), que elaborava vi blanc amb la marca Marquès d’Alella. L’any 2006 va entrar a formar part de Gleva Cellers que, des de 2018, està integrada en el grup Raventós Codorníu.

Avui, Parxet produeix més d’un milió d’ampolles de cava artesanal cada any i gestiona 60 hectàrees de vinya a Alella. El sòl es caracteritza pel típic sauló, roca granítica que permet un bon drenatge de l’aigua de les tempestes i un extens sistema d’arrels molt adequat per suportar èpoques de sequera. Com al 1920, Parxet elabora els escumosos amb el raïm autòcton de la zona, la pansa blanca.

"Amb aquest nou llançament de Parxet 1920, homenatge al nostre centenari, posem en valor una vegada més la singularitat de la pansa blanca, seguint els cànons d’elaboració que caracteritzen al celler des dels seus inicis", explica Xavi Carbonell, enòleg de Parxet. 

Edició limitada per celebrar un segle de vida

 

Parxet Gran Reserva 1920, que es pot trobar a un preu al voltant de 30€, és un homenatge al primer cava del celler. S’elabora 100% amb raïm pansa blanca de la finca Can Oliveres de Santa Maria de Martorelles, un terreny d’origen granític de textura arenosa (sauló), típic de la zona d’Alella. 

1920 és el nou cava de Parxet per celebrar el seu centenari
1920 és el nou cava de Parxet per celebrar el seu centenari

Es tracta d’un gran reserva, amb 78 mesos de criança. L’anyada 2013 va estar marcada per un hivern sec i una primavera plujosa i freda, fet que va retardar la brotació i la maduració del raïm. Les pluges de setembre van contribuir a una verema més tardana. 

TENS TELEGRAM? Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre els vins catalans? Clica aquí per subscriure't al nostre canal de Telegram

Comentaris

envia el comentari