La DO Cava acusa Corpinnat i la DO Penedès de deslleialtat

La DO CAVA ha emès un manifest on es posiciona davant de la noticia de la possible creació d'una nova DO que empari els escumosos de Corpinnat i els Clàssic Penedès

Posicionament del Consell Regulador de la DOP Cava davant la possible creació d’una nova DO

 

Davant l’anunci publicat avui al 3devuit sobre les negociacions per constituir una nova DO a la zona del Penedès i dels arguments esgrimits per Corpinnat i Clàssic Penedès per dur a terme aquesta iniciativa, el Consell Regulador de la DOP Cava manifesta que:

 

Lamenta profundament que els cellers participants en aquest acord hagin pres la decisió d’autoexcluir-se del procés de renovació que s’està realitzant en el si de la DO i que té com objectiu reestructurar el Cava per adaptar-lo als nous reptes presents i futurs als que s’enfronta.

 

Com ja va anunciar-se, el pla estratègic que s’ha iniciat aposta per la qualitat i la diferenciació de la Denominació d’Origen Cava. Un pla que s’estructura en tres pilars: la Segmentació / Zonificació, la Garantia i la Promoció.

 

La Segmentació consistirà en donar valor al producte, diferenciar les seves característiques i distingir els productes de més qualitat. La Zonificació pretén donar valor al Cava destacant i donant significat als diferents territoris d’origen. El pilar de la Garantia aprofundirà en el control de la regulació i una producció en equilibri amb la demanda. Per últim, en l’àmbit de la Promoció, el Consell Regulador aposta per incrementar el prestigi del Cava i incentivar el seu consum a nivell nacional i internacional. Tot amb l’objectiu de garantir la sostenibilitat del territori.

 

Durant els últims mesos, aquest procés de canvi que s’ha iniciat ha estat lleial amb tot el sector, públic i transparent per part de la DO Cava i els seus membres. En tot moment, els cellers de Corpinnat van tenir l’oportunitat de participar en aquest procés de refundació.

 

Malgrat això, les manifestacions abocades per Corpinnat i Clàssic Penedès al 3devuit per justificar la creació d’una nova DO son profundament deslleials.

 

En aquest sentit, sorprèn el secretisme amb el que s’han dut a terme aquestes negociacions per crear una “nova” DO que té com únic objectiu suplantar a la DO Cava i adaptar-se a les necessitats específiques dels nou cellers de Corpinnat, contradient les seves pròpies manifestacions públiques de diàleg.

 

El Consell Regulador de la DOP Cava sempre ha estat obert i receptiu al diàleg constructiu amb l’objectiu d’aconseguir un benefici pel conjunt del sector del Cava i el seu territori. Per aquest motiu, resulta difícil comprendre l’actitud de Corpinnat i la DO Penedès en actuar en tot moment a esquenes del sector.

 

Així mateix, les declaracions del Sr. Ton Mata, Director General de Recaredo, citades a l’article publicat per 3devuit, no oculten la intenció d’apropiar-se i treure’n profit de la història comú construïda pel sector del Cava, de la qual han estat partícips i beneficiats, quan afirma que “No hi ha ninguna zona al món que acumuli gairebé 150 anys d’història en l’elaboració d’escumosos i que, a més, tingui varietats pròpies de gran qualitat. Això ho hem d’aprofitar”.

 

El Consell Regulador del Cava veu el procés d’evolució del sector com una època de canvi necessària, similar a les que van passar en el seu moment altres grans DO com Champagne o Rioja. Aquesta ha de fer-se front com a una oportunitat de col·laborar conjuntament, amb l’objectiu comú de potenciar l’herència històrica del Cava i el seu territori per posicionar-se a nivell internacional com una opció rellevant pel gaudi del consumidor pels seus vins escumosos de gran qualitat, llarga criança, origen mediterrani i perfecta harmonia amb el bon menjar.

 

Per acabar, el Consell Regulador avaluarà totes les opcions possibles i durà a terme totes aquelles actuacions que consideri necessàries, en el marc de la defensa dels interessos dels viticultors i cellers que pertanyen al territori de la Denominació d’Origen Cava.