Damià Deàs: “Farem el cava més gran i més català”

El president de l’Institut del Cava assegura que amb el desenvolupament del Pla Estratègic de la DO Cava s’aconseguirà que totes les empreses trobin en el seu lloc a la piràmide de qualitat i posar en valor el territori

Isabel Vidal de les JARC, Sergi Colet de Clàssic Penedès, Damià Deàs de l'Institut del Cava i Xavier Gramona de Corpinnat
Isabel Vidal de les JARC, Sergi Colet de Clàssic Penedès, Damià Deàs de l'Institut del Cava i Xavier Gramona de Corpinnat | M.R.F.

La situació del sector de les bombolles ha donat inici a la 2a Conferència catalana de la comunicació del vi al Comuvicat 2020 i en la taula rodona que s’hi ha dedicat, el president de l’Institut del Cava, Damià Deàs ha assegurat que amb l’aprovació del Pla Estratègic que ha de posar les bases per una zonificació de la denominació d’origen, “el cava es farà més gran i més català”.

Deàs compartia taula amb Xavier Gramona copresident de Corpinnat, Sergi Colet, elaborador de Clàssic Penedès i Isabel Vidal, cap de la sectorial de vinya de l’organització agrària JARC, moderats pel periodista i col·laborador de Vadevi, Ramon Francàs.

En aquest sentit el president de l’Institut del Cava, ha assegurat que el desenvolupament del Pla Estratègic de la DO Cava serà cabdal “ara ens ve molta feina, ho hem de posar tot en ordre perquè qui ho vulgui pugui tornar a la DO Cava”, en referència als cellers escindits que ara són Corpinnat o Clàssic Penedès.

Tot i que no han estat del tot explícits, tant Xavier Gramona com Sergi Colet no s’han mostrat molt esperançats davant la possibilitat que uns i altres puguin tornar a entrar a la denominació d’origen. Ara tot just fa un any que sis cellers prestigiosos van anunciar que abandonaven el cava per formar Corpinnat. En aquests temps quatre elaboradors més s’hi han adherit i des de fa mig any estan negociant amb els escumosos de la DO Penedès la possibilitat d’arribar a algun tipus d’acord que de moment no s’ha materialitzat.

Per Colet l’objectiu final de posicional el territori, de posar en valor la viticultura i d’apostar per la qualitat és comú i tot i que no ha detallat en quin moment es troben les negociacions ha assegurat que “van en bon camí”.

Pel copresident de Corpinnat per reivindicar el Penedès caldria que els pagesos apostessin per elaborar i ha recordat que dels 6.000 viticultors, només 200 són també elaboradors. Una proporció molt diferent a la que es viu per exemple a la Xampanya.

Precisament els pagesos també tenien representació en aquesta taula rodona amb la veu d’Isabel Vidal de les JARC que s’ha mostrat molt preocupada perquè la situació que es va viure l’any passat amb preus molt baixos pel quilo de raïm no es torni a produir en aquesta campanya. Recordem que els viticultors van protagonitzar una jornada de vaga històrica per protestar per aquests preus.

Tenim un stock molt gran i hauríem de trobar la manera d’equilibrar el mercat, perquè el preu baix ho prostitueix tot” assegura Vidal, “una manera seria baixar el rendiment de la vinya perquè durant molt de temps hem apostat pel volum, però aquesta manera de fer ja ha passat a la història”.

Planant durant tota la taula rodona hi ha hagut l’heterogeneïtat del sector, amb tres grans empreses productores que conviuen amb cellers mitjans o petits. I no s’ha deixat de banda, que dues d’aquestes grans empreses, Codorníu i Freixenet, que són precisament les que més raïm compren, des de fa un parell d’any estan en mans de capitals estrangers.

En aquests sentit, pel president de l’Institut del Cava, “el diner no té cognom i vingui d’on vingui s’ha de veure com un fet positiu”, al que la representant del pagesos ha replicat “el diner no té cognom però ha de tenir ànima”.

Moltes d’aquestes qüestions es posaran sobre la taula la setmana vinent en la que serà la segona reunió de la Cimera del cava promoguda per la consellera d’agricultura, Teresa Jordà i en la que per primer cop s’asseuen productors elaboradors i elaboradors de vi base per tal de reconduir un sector força malmès en els darrers temps.

TENS TELEGRAM? Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre els vins catalans? Clica aquí per subscriure't al nostre canal de Telegram

Comentaris

envia el comentari