Verema en marxa a Menorca

Torralbenc i Son Cremat han estat els primers que aquesta setmana ja han començat les feines a la vinya. Durant els propers dies s’afegiran la resta de cellers menorquins
xxx
El raïm ja està a punt per la verema | Torralbenc
 

Gairebé per les mateixes dates que l’any passat, ha començat a veremar el celler de Son Cremat que elabora dos varietats blanques, el chardonnay i el moscatell Sec. Enguany esperen poder arribar la producció de tres mil bòtils, similar a l’any passat, en el que serà la seva cinquena verema després que l’any 2009 hi plantés els primers ceps a la finca de Maó que va comprar amb el seu germà. Han començat la feina pel moscatell sec i és que les altes temperatures registrades fins al moment, prometen un collita que pot resultar espectacular ja que s’han donat les característiques idònies de sequedat malgrat que els ceps hagin patit per la manca d’aigua. “No ha plogut i això ens ha fet estalviar problemes de fongs com per exemple el míldiu, provocat per la humitat i per tant, esperem pugui ser un any excepcional” explica Joan Fullana, propietari de Son Cremat.

 

L’altre celler que també ha començat aquesta mateixa setmana ha estat Torralbenc, que ho ha fet amb la varietat chardonnay, tal com ens confirmava el seu director tècnic, César Palomino qui aquest dimecres treballava a peu de vinya per controlar que tot el procés s’estigués portant a terme correctament. “El raïm es veu molt sa i lliure de malalties. La maduració de grau de sucre i acidesa està també molt equilibrada. Hem fet un gran esforç amb l’equip de camp per ajudar a la vinya a madurar amb operacions manuals com el desfullat o l’aclarida de raïms. El calor acumulat aquests darrers dies ha ajudat a aquest equilibri a la maduració. Crec que hem encertat amb les decisions preses” explica Palomino. La resta de varietats blanques s’aniran collint els propers dies.

xxx
Són dies de feina a la vinya | Torralbenc

 

Cellers en marxa

 

La resta de cellers menorquins també tenen previst començar els propers dies. El celler Solano de San Climent ha explicat a Balears Vadevi que a mitjans o finals de la setmana vinent té previst començar a veremar. Binitord de Ciutadella començarà a fer-ho aquest proper dilluns tal com ens ha confirmat el seu co-propietari, Toni Salord i president de la Associació de Productors Vi de la Terra Illa de Menorca. Binifadet de Sant Lluís, per la seva part, que és el major productor de l’Illa amb més de 80.000 ampolles de les 100.000 que actualment, ho farà també la setmana vinent, al voltant de les festes patronals de Sant Lluís com han vingut fent tradicionalment cada any com explica Lluís Anglès, propietari del celler. Un altre dels cellers menorquins, en aquest cas Sa Cudia, que elabora els seus vins amb la varietat malvasia a la zona de tramuntana, té previst començar segurament aquest proper dissabte si tot va bé.

El que coincideixen tots els cellers és que 2019 promet ser un any excepcional en quant a qualitat del vi ja que ha estat un any molt tranquil a peu de vinya i per tant, això repercuteix en el seu resultat final.  

xxx
El raïm torbarà només uns minuts en arribar al celler | Torralbenc