Mireia Tetas: “La biodinàmica fa una agricultura de prevenció”

L'enòloga i somelier ha explicat a Menorca els avantatges de la biodinàmica per un entorn com l'illa que és Reserva de Biosfera de l'UNESCO
xxx

Parlem una estona amb l’enòloga, sommelier i Master of Biodinamy, Mireia Tetas, que ha vingut a Menorca convidada per l’Associació de Sumillers . La Mireia està lligada familiarment a la història de les Bodegues Pinord, un celler del Penedès que va ser la primera empresa que va aconseguir, l’any 2007, el certificat Demeter que acredita un treball basat en els principis biodinàmics. Incredulitat o qüestió de fe en com la biodinàmica transforma el que bevem i mengem, el seu testimoni es directament proporcional a la gran qualitat dels vins que va presentar a la cinquantena llarga de restauradors, viticultors i apassionats del vi que no vam voler-nos perdre la seva conferència. A Menorca encara no hi ha cap celler que empri la biodinàmica però dins d’un entorn de Reserva de Biosfera, no hi desencaixaria.

xxx

 

Pinord sona a cognom francès....¿alguna relació?

(riu) Doncs no té res a veure. Pinord prové del nom de la casa on teníem el celler, cosa que era molt habitual antigament. Quan demanaven com s’arribava a aquella vinya, la gent de l’època deia que hi havia un gran pi que donava al nord... a can Pinord. La nostra família és d’una terra de fama internacional a nivell vitivinícola, el Penedès.

 

La biodinàmica fa vins millor?

Pel fet que siguin orgànics o biodinàmics no són ni pitjors ni millors, però sense dubte seran més purs i amb més personalitat.

 

Quan fa que es van introduir en la biodinàmica?

Fa 30 anys vam començar a treballar amb el concepte de l’agricultura orgànica, que és l’estadi previ abans d’arribar a l’agricultura biodinàmica. Va ser una decisió familiar vinculada a voler trobar un estil de vida saludable, i a aquell concepte que “som allò que mengem”, on aspectes com cuidar-se han de formar part del nostre dia a dia.

I vam estar molt contents en aconseguir la primera certificació d’agricultura biodinàmica d’Espanya amb el nostre vi que elaborem al Priorat, el Clos del Músic.

 

Què persegueix aquest tipus d’agricultura?

L'agricultura biodinàmica intenta fer una agricultura de prevenció, buscant el retrobament entre l’agricultura i la força dinàmica de la terra i el cosmos. Com més rica sigui la terra, més sana estarà la parra i més difícil serà que agafi certes malalties...

 

Sembla sentit comú...

Efectivament. La biodinàmica recupera els nutrients del sòl, fa que la planta estigui sana però també es tenen en compte d’altres aspectes com ara els astres, la lluna o les estrelles. Tenim en compte el calendari d’agricultura biodinàmica basat en la lluna i el cosmos per treballar en el moment idoni per la planta i així obtenir millors resultats.

Aquest seguiment ens ha funcionat molt bé en les tasques de poda, sembra i verema. Un clar exemple en són els bons resultats que hem obtingut en plantar ceps nous en lluna descendent i en dia d’arrel; el percentatge de sobreviure ha estat de veure-ho per creure-ho!

Un altre exemple seria podar les vinyes més velles en lluna plena i ascendent, per tal que creixin amb més vigor... i les joves, en minvant, per intentar contenir la producció.

De fet, el cosmos i la lluna també exerceixen els mateixos efectes sobre les persones, ja que tant nosaltres com les plantes estem formats principalment per aigua. I els efectes de la lluna sobre l’aigua són ben coneguts, com per exemple en les marees.

 

Però els efectes de la biodinàmica són immediats, com aplicar un tractament?

No, no és com aplicar pesticides o un insecticides..., els preparats biodinàmics i naturals que emprem intentem aplicar-los en el moment més adient, en què la planta està més receptiva. Això sí,  amb poques quantitats ja n’hi ha prou.

Hi ha dies concrets en què el cep està més receptiu al tractament i les altres pràctiques, i per tant s’obtenen millors resultats. Emprem solucions naturals, com ara infusions d’ortiga o de cua de cavall per algunes plagues, a banda dels preparats biodinàmics naturals.

 

Com quins?

Cadascun dels preparats té una numeració diferent i ens ajuden a vitalitzar el sòl i les fulles i en tot el cicle vegetatiu fins la verema. Per exemple, en un enterrem banyes de vaca plenes de bonyiga durant sis mesos.

 

Les banyes?

La vaca és l'animal que més està arrelat a la terra i les banyes estan connectades al cosmos. La vaca, com sabeu, en molts països és un animal sagrat i a més la banya conté calci. En desenterrar les banyes, el  preparat s’ha transformat en humus o semblant a una terra de bosc. Concretament, aquest l’apliquem a la tardor per contribuir a generar vida al sòl de les vinyes.

 

I quins efectes té finalment sobre el vi?

Aconseguim vins amb més personalitat. Sempre dic que els vins produïts en un entorn biodinàmic transmeten més bé el paisatge i el caràcter de la parcel·la d’on provenen, de manera que en mostren tot el potencial i la autenticitat.

 

xxx