El millor vi blanc de Balears és de Menorca

La prestigiosa Guia Peñin puntua el Tanca Nº12 de Binifadet amb 93 punts i situa amb 92 punts el Binifadet Pieles, el Binifadet 2 Tancas i el Iamontanum del celler Sa Marjaleta

E

xxx
El vi més ben valorat de les Balears, segons Peñín 

l manual de vins més consultat pels aficionats i els professionals del sector del vi a nivell nacional, la prestigiosa Guia Peñín, acaba de destacar el Tanca Nº12 de Binifadet com el millor vi blanc de les Illes Balears en la seva darrera edició. Un premi a la feina ben feta que el celler de Sant Lluís ha rebut amb satisfacció després de l’aposta decidida que va fer fa quatre anys el seu gerent i propietari, Lluís Anglès pels vins de parcel·la, quan va assumir la direcció d’aquest negoci familiar. El Tanca Nº12 de Binifadet és un chardonay fermentat en barrica de roure francès i treball de lies durant nou mesos a la pròpia barrica, amb criança de nou mesos en ampolla.  “Com aquell qui diu, el Tanca Nº 12 és el primer vi que vaig fer sol amb l’ajuda inestimable del nostre enginyer agrònom Magí Moll i l’assessorament de l’enòleg Joan Mora, un chardonay cent per cent que va sortir de la tanca més vella que hi havia a casa, que tenia més terra que les altres, amb un marc de plantació on el peu era diferent. Era la tanca més sensible, amb més ombra, la última que collíem, amb una maduració més lenta i li vam donar barrica després de fermentar, un fet que no s’havia fet mai a la casa” explica Anglès. Aquests 93 punts amb els que la Guia Peñín reconeix el Tanques 12 de 2016, el situen sense cap mena de dubte com el millor vi blanc de les Balears però és que a tant sols un punt per sota hi col·loquen un altre vi de parcel·la del mateix celler, el Binifadet Pieles en la categoria de blancs junt amb d’altres tres vins mallorquins. “El Pieles és un vi fet amb maceració pel·licular . A més de la maceració prèvia, també fermenta amb pells i pinyols. És la principal diferència amb altres blancs. Segueix un mètode inspirat en els vins de poble que avui es coneixen com els orange wines, on abans de premsar el raïm blanc, el deixem en pells i pinyols en un dipòsit dos dies com si anéssim a fer un vi negre” detalla el gerent de Binifadet.

xxx
A Binifadet veuen amb satisfacció el reconeixement a la feina feta 

 

El celler de Sant Lluís també ha obtingut 92 punts de la Guia Peñín pel seu 2 Tanques, un negre elaborat a partir d’un cupatge de syrah i merlot provinents de la tanca més jove i més vella de la finca així com 90 punts pel Binifadet Blanc, el Binifadet Tanca 13 Rosat i el Binifadet Negre.  “El que ens agrada del reconeixement és que no només son els vins de parcel·la els que treuen millor puntuació sinó també els altres vins que elaborem a casa i que tenen una producció més gran. Tot i això, no és fàcil situar-te amb aquests barems i més difícil serà a partir d’ara superar-los perquè el marge de millora que implica suposa un esforç molt important” destaca Lluís Anglès. 

 

92 punts pel Iamontanum Negre

 

L’altre vi menorquí que també ha obtingut 92 punts a la Guia Peñín és el Iamontanum Negre, elaborat pel celler ciutadellenc Sa Marjaleta. Es tracta del seu negre fet amb raïm de la varietat syrah que fermenta en dipòsits d'acer inoxidable i madura posteriorment en barriques de roure noves, per passar després a fer-ho en ampolles. Es tracta d’un vi molt exclusiu de gran qualitat i limitadíssima producció que no resulta fàcil trobar al mercat. La família Casasnovas feia temps que no presentava vins a la Guia Peñín per manca de producció, tal i com explicava Andreu Casasnovas a Balears Vadevi però enguany van decidir tornar a fer-ho i el resultat ha estat positiu per aquest celler fundat l’any 2006. Sens dubte aquests reconeixements son un esperó pels vins que formen part de la Indicació Protegida Vi de la Terra Illa de Menorca.  

xxx
Sa Marjaleta, a Ciutadella |