Menorca segella la seva candidatura a Regió Gastronòmica Europea pel 2022

Brussel·les acull la presentació del document d’intencions davant l’Institut Internacional de la Gastronomia, la Cultura, les Arts i el Turisme
xxx
El xef Felip Llufriu i alumnes del IES Maria Angels Cardona de Ciutadella i professors a més de la Presidenta del Consell Insular , Susana Mora | CIME

Que els productes de Menorca es troben en un moment de màxima projecció ho demostra que la Illa es una de les candidates a ser Regió Gastronòmica Europea de cara al 2022. Fa pocs dies es presentava oficialment el document mestre de proposta a Brussel·les amb un desplegament d’ambaixadors menorquins encapçalats pel crític gastronòmic Borja Matoses i responsable del treball, junt amb l’aval d’un tast de cuina feta al moment a càrrec del xef Felip Llufriu i uns quants alumnes i professors de l’Institut  Maria Àngels Cardona d’Hosteleria. Matoses, en el paper de coordinador del “Bid Book Menorca”, va ser l'encarregat de defensar els arguments i fortaleses de Menorca per ser designada Regió Gastronòmica Europea, així com els compromisos de present i de futur que l’administració pública i els agents socials i econòmics assumiran per tal que aquest projecte deixi un impacte estructural en la societat i l'economia menorquina tal com ell mateix explicava. En aquest sentit, el crític resident a l’Illa recordava com un territori tan petit com Menorca, quaranta-tres vegades menor que Bèlgica, té més de tres-cents productors de vint categories diferents de productes i més de mil vuitcents negocis vinculats al món de la restauració, la qual cosa posa en evidència el paper de la gastronomia com a gran pedra angular de l'economia i cultura menorquina. Per la seva part, la Presidenta del Consell Insular, Susana Mora va explicar durant la seva intervenció que es tractava d’un projecte col·lectiu impulsat per fins a dotze entitats, una xifra que es preveia que pogués creixer I va reivindicar el compromís amb aquelles qüestions que que els menorquins fa molts anys que defensen com la sostenibilitat, l’ordenació territoria, la preservació de la biodiversitat i la diversificació econòmica.

Entre els productes presentats no va faltar el vi de la Terra Illa de Menorca a través de quatre bons representants com Binifadet, Torralbenc, Sa Forana i Binitord. La cita organitzada per l’Institut Internacional de la Gastronomia, la Cultura, les Arts i el Turisme (IGCAT) dins el fòrum “Futurs més verds i saludables” va comptar també amb la participació institucional del Conseller d’Economia, Miquel Company i el Director Insular de Turisme, Jesus Gomila. Aquests guardons es concedeixen anualment a un màxim de tres candidatures i el cas de Menorca, serà el segon territori espanyol que opta a aquest reconeixement que ja va obtenir Catalunya l’any 2016. Altres regions guardonades han estat Aarhus (Dinamarca), Llombardia (Itàlia), North Brabans (Països Baixos), Sibiu (Romania) o Kuopio (Finlàndia).

xxx
Els vins formen part de la candidatura | Borja Matoses