Menorca, propera Regió Europea de la Gastronomia

La candidatura serà presentada al setembre i compta amb l’aval de diverses institucions locals com el Consell Insular de Menorca, o l’associació Fra Roger, entre d’altres
xxx
La candidatura, que compte amb el suport de les institucions i les patronals menorquines, serà avaluada el setembre 

Llum verda perquè Menorca opti a la candidatura com a Regió Europea de la Gastronomia l’any 2022, un títol que respon a la iniciativa d’una plataforma de regions europees que promou l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT), i que busca difondre les cultures alimentaries i la innovació gastronòmica al continent europeu entre les seves diferents regions. La candidatura s’haurà de presentar el proper mes de setembre amb el plantejament d’un extens programa d’esdeveniments previstes per tot un any i que contribueixin a aconseguir la visibilitat, viabilitat, cohesió social i sostenibilitat que promouen les seves bases. Al capdavant d’aquest projecte hi ha el promotor cultural Jaume Gomila Saura, qui va ser Director General de Cultura del Govern Balear a l’anterior legislatura i que és qui s’ha mogut per tal que Menorca pugui aspirar a ser cridada a optar a aconseguir el reconeixement. Gomila compta amb l’aval del Consell Insular de Menorca i el recolzament d’entitats com l’Associació Gastronòmica Fra Roger, de la Federació de la Petita i Mitjana Empresa, la Confederació d’Empreses de Balears a Menorca, l’Associació d’Hotelers de Menorca o l’Escola de Turisme Felipe Moreno. La redacció de l’expedient s’ha encarregat al reconegut consultor i crític gastronòmic, Borja Matoses que té la missió de preparar el document que s’entregui al comitè avaluador.

 

Visibilitat internacional

 

Aspirar al reconeixement com a regió europea de la gastronomia, del qui Catalunya va ser també protagonista l’any 2016 implicarà un augment immediat de la visibilitat local i internacional de Menorca, amb un impacte directe econòmic tant en la industria local, el comerç, la hoteleria, l’agricultura i el turisme, tal i explica Jaume Gomila. “Es un projecte d’alta volada que va més enllà del sentit gastronòmic ja que al darrera hi ha una propòsit del Comitè Europeu de les Regions en vincular transversalment a tota la societat a través de la seva relació amb l’educació, la salut, les arts, la cultura o el medi ambient. Per això hi haurà al darrere projectes com la lluita contra el plàstic al Mediterrani o la preservació de les abelles en el nostre entorn” explica Gomila.

xxx
S'aconseguiria una major projecció de la gastronomia de Menorca

 

Un altre aspecte evident serà la projecció que aconseguirà Menorca durant els 365 que duri la seva candidatura ja que, entre d’altres, es rebrà la visita de totes les regions gastronòmiques que hagin tingut anteriorment la sort d’haver estat reconegudes com per exemple Aarhus, en Dinamarca, La Lombardía Oriental, a Italia, North Brabans, als Països Baixoss, Sibiu, a Transilvania o Kuopio, en Finlandia. “També s’aprofita per fer una mirada cap als joves i per això es lliura cada any el Premi al Millor Xef Jove Europeu de la Regió titular perquè defensa una recepta tradicional davant d’un Jurat Internacional” afegeix Gomila.  Ara caldrà esperar fins al setembre per tal de conèixer el veredicte del Comitè Avaluador i esperar que Menorca pugui aconseguir la nova fita que s’ha proposat.

xxx
L'impuls que rebria l'economia menorquina haurà de tenir en compte la sostenibilitat i la cohesió social