Els cellers menorquins adopten mesures de sostenibilitat

L'objectiu és aconseguir el distintiu que els acrediti com productors de Menorca Reserva de la Biosfera, la nova marca de sostenibilitat menorquina

El compromís de Menorca amb el medi ambient a través de la seva Declaració com a Reserva de la Biosfera ja va de camí per les tres dècades. Ara té un nou segell de qualitat que pretén reconèixer els serveis turístics i les activitats econòmiques que proporciona l’illa així com els productes artesans i els del sector agroalimentari,  entre els quals s’hi troba el vi. Aquesta nova marca Menorca Reserva de Biosfera pretén ser un distintiu de sostenibilitat que identifiqui i posi en valor a tots els productors, artesans i empreses turístiques que desenvolupen la seva activitat econòmica a l'illa amb iniciatives per protegir el medi ambient, la cultura i la societat menorquina. Al mateix temps, tal com es va dir a la presentació, vol ser una garantia per a visitants i habitants que, optant per productes i serveis certificats per la marca,s’estarà contribuint al desenvolupament sostenible de l'illa i s’estarà creant un impacte positiu des del punt de vista mediambiental, cultural, social i econòmic.

 

xxx
Els productors hauran de justificar a treballar la terra segons els valors de la Reserva de la Biosfera 

 

Si bé són molts els segells de qualitat, denominacions d’origen, indicacions geogràfiques protegides o etiquetes ecològiques que existeixen, el fet diferencial de portar el segell Menorca Reserva de Biosfera significarà que els productes i serveis amb aquest segell són elaborats o duts a terme en un territori protegit i reconegut internacionalment com a reserva mundial de biosfera com explica Irene Estaún, Directora de l’Agència de Reserva de la Biosfera. “La marca Menorca Reserva de Biosfera és una garantia que aquests productes i serveis es comprometen amb polítiques d’acord amb els valors de la reserva de biosfera, amb el propòsit de mantenir aquests llocs intactes i deixar-hi un impacte positiu” explica.

 

Requisits pel vi

xxx
La producció s'haurà d'adaptar a criteris de sostenibilitat en els pròxims tres anys 

En el cas dels elaboradors de vi que vulguin ser acreditats amb la marca Menorca Reserva de la Biosfera caldrà que compleixin fins a 9 requisits obligatoris entre els quals el reglament cita que estiguin produïnt vi sota la Indicació Geogràfica Protegia Vi de la Terra Illa de Menorca, que acreditin que compleixen la normativa vigent en relació a l’ús sostenible de productes fitosanitaris, que realitzen un seguiment sobre el consum d’energia i aigua dins el celler i si han adoptat mesures per l’estalvi, emprant bombetes de  baix consum o LED a tota l’empresa així com interruptors temporalitzats, cèl·lules d’il·luminació autòmatica, aixtes monocomandament o cisternes de doble descàrrega, entre d’altres. També hi ha un apartat referent a la priorització de materials reciclats, reutilitzables o reciclables on es demana que el celler estigui emprant contenidors per a la recollida selectiva de cada tipus de residu. Al marge d’aquests requisits obligatoris, hi ha els recomanables entre els que es parla d’orientar-se cap a una producció ecològica, emprar sistemes d’aprofitament d’energies renovables o adoptar mesures de reducció de la contaminació lúminica, entre d’altres. Per poder obtenir l’acreditació, els cellers hauran d’acreditar que estan complint un 20% d’aquests requisits recomanables i el compromís a arribar a un 50% en els propers tres anys.