15 Anys de Binifadet, un somni fet realitat

El celler de Sant Lluis celebrarà el naixement del seu projecte de vi i amor amb una festa

Tot i que la llavor de les Bodegues Binifadet la va plantar fa quaranta anys Carlos Anglès als ceps de Sa Vinya d’en Sadurní, una casa de camp que la família s’acabava de comprar a Sant Lluís, no va ser realment fins l’any 2004 quan van construir-ne el celler i van sortir les primeres 4.000 ampolles al mercat. Un somni fet realitat que no ha parat d’evolucionar i que l’han convertit en un dels elaboradors capdavanters que formen part de la Indicació Geogràfica Protegida Vi de la Terra Illa de Menorca. Ubicat al municipi de Sant Lluís, al sud de la Illa, compta amb dotze hectàrees d’extensió i una producció anual al voltant de les 100.000 ampolles (la meitat de tot el que es produeix a Menorca).

Binifadet, vinyes i taula parada
Binifadet, vinyes i taula parada | Binifadet

Coincidint, doncs, amb els quinze anys d’aquesta efemèride, han preparat una gran festa de celebració que tindrà lloc el proper dimecres 15 de maig i on volen compartir amb els seus amics el seu projecte de vi i amor, com ells mateixos han explicat. La cita tindrà lloc al restaurant del celler, un espai gastronòmic que ha esdevingut també tot un referent per dinar o sopar i que enguany va obrir temporada al mes de març amb la promesa de mantenir-se obert fins Nadal.  

 

Nova anyada

 

Fa escassament un mes presentaven a Ciutadella els vins del 2018 que Binifadet comercialitzarà enguany. Començant per la línia Merluzo, el blanc més fidel a l’estil de vida menorquí, aromàtic, divertit, per a tots els públics i on es fusionen les varietats premsal, malvasia, chardonay, moscatell i una mica de macabeu. En segon lloc van donar conèixer la línia Binifadet, amb el seu blanc cent per cent chardonay, el negre, que correspon al 2017, un vi amb sis mesos de barrica afruitat, lleuger, també pensat pels àpats d’estiu i el rosat, que es una barreja de syrah y merlot amb la línia dels anys anteriors. “És un rosat delicat, fàcil, pàl·lid, una mica més pujat de color que l’any passat, amb mes aroma i sabor però segueix sent lleuger, elegant, d’estiu” explica Lluís Anglès, segona generació i actual gerent. “Aquest any, en general, tots els vins presenten una mica mes d’acidesa i menys grau alcohòlic, més frescor” explica Anglès. “Son vins que hem treballat al celler per arrodonir-los amb els llevats i la maceració pel·licular, per donar més identitat” afegeix. Finalment van presentar la línia Tanques, on la qualitat va per davant de la quantitat i de la que vam explicar-vos els detalls fa pocs mesos en un altre article.  

xxx
Merluzo, el blanc més fidel a l’estil de vida menorquí | Binifadet

 

 

Microvinificacions

 

Una de les obsessions de Lluís Anglès es l’experimentació amb les seves vinyes a partir de microvinificacions, per tal d’aconseguir productes d’altíssima qualitat. Els Tanques formen part d’aquesta filosofia com també el fet de les noves plantacions de varietats autòctones i més mediterrànies que estan portant a terme. Un dels darrers projectes han estat els Orange Wines, vins blancs fermentats amb pells i pinyols com si fossin negres. “Es un vi molt més sec, amb tocs de cereals, fruits secs, de mel, un vi complex però que ens ha sortit amable” explica Anglès. “Hem fet criança amb una tina de fang, intentant recuperar tècniques més ancestrals. Estem parlant de tant sols 200 litres però que ens deixa veure fins on podem arribar” detalla entusiasmat.

xxx
Els Tanca, distintiu de qualitat de Binifadet | Binifadet