Son Vell, un vi enterrat i ressuscitat

Toni Sureda ha tret de la terra les 400 botelles que hi deixà fa un any perquè s'envellissin dins un clot a la vinya, on la temperatura i la humitat són pràcticament constants
xxx
Obrint la terra per recuperar les 400 botelles de Son Vell | Maria Sureda

 

 

Ja l'hem tret de la terra! Aquesta setmana Antoni Sureda, de Son Vell de Son Macià, Manacor, ha agafat el càvec i la senalla i ha anat cap a la vinya, al lloc que fa poc més d'un any va cavar un clot i hi va enterrar 400 botelles de vi de l'anyada de 2016. Tenia pensat fer-ho feia temps per què creu fermament que fer la criança del vi sota terra l'afina d'una manera especial. Per això, el vi de Son Vell ha dormit sota les vinyes que hi ha a Son Macià, en un clot on la temperatura i la humitat romanen pràcticament constants, d'uns cinc metres de llargària i dos de fondària .

  

En Toni fa vi a la seva manera. En fa de dos tipus: el Son Vell, amb un any de maceració a partir de dues varietats de raïm: Callet i Fogoneu mallorquí. I el Corrent, que és un vi jove, de l'any, de Callet, Fogoneu francès, Mantonegro i Batista. Totes elles les conra al vinyet d'una finca on tot respira respecte per la terra i per una manera de fer a l'antiga, com feien els padrins, és igual si és la vinya , com si és hortalissa, cereal, fruita seca o els mens. Tot ecològic, bé com es feia un temps.

xxx
És el moment emotiu, quan Toni treu, una a una, les botelles de la terra | Maria Sureda

  

L'any 2016 la collita va donar 3.800 botelles però en Toni en va seleccionar 400 per fer una provatura que ara ha vengut a demostrar que ho duia bé: la terra que acollí aquest vi el juny de l'any passat, el call vermell on hi ha el vinyet, l'ha polit i l'ha afinat fins al punt que, si ho comparam amb el que s'ha envellit a la manera tradicional, aquest enterrat és més bo.

xxx
Les botelles han envellit entre palla, al fons del clot, durant un any | Maria Sureda

 

Com diu Andreu Oliver "Majoral": "Poca gent cultiva el fogoneu i aquells que decideixen continuar plantant aquesta varietat són considerats uns romàntics inconscients. Toni Sureda és un d'aquests enamorats del callet i del fogoneu i és un dels grans vinyòvols de Mallorca, on cultiva unes 10 hectàrees de vinya en ecològic. Som davant un pagès vinater que vinifica dins una portassa reconvertida en microceller".

  

Ara el clot ja està fet i l'experiència ha estat un èxit. Per això Toni de Son Vell ja fa plans per l'any que ve. Aquest cap de setmana fa comptes repetir l enterrar una partida de botelles de la collita de 2017. Aquesta vegada en lloc de 400 seran 600 perquè els resultats, diu ell, són excepcionals i val la pena arriscar més quantitat. D'aquí a un any en parlarem...

xxx
Aquesta setmana el clot tornarà a ser ple, aquesta vegada amb botelles de la collita de 2017 | Maria Sureda