Sergio Navarro, creador de Na Blanca de Formentor

Defensa l'ús de varietats autòctones,elaboracions més suaus i menys maquillades
xxx
Sergio Navarro es defineix com un entusiasta dels projectes petits i controlables

Sergio Navarro (1977) és un dels enòlegs joves que han arrelat a Mallorca en els darrers anys i que han trobat aquí un espai on desenvolupar un projecte professional d'alt nivell. Arriben ben preparats, amb una formació ben assentada. La seva procedència, de Navarra i de València, ja és una bona carta de referència però a més és que li posa passió i entusiasme. Per això, venint de França, quan ha conegut les possibilitats que donen aquesta terra nostra i la quantitat de varietats encara per treballar ha decidit quedar. Se podria dir que el seu pas per Bodegas Bordoy significà el descobriment del gran ventall de les varietats autòctones. Ara a Formentor viu una nova etapa professional que sembla, li està donant grans satisfaccions.

D'on surt la seva dedicació al món de l'enologia i com arriba a situar-se en el món del vi?

  

Encara que vaig néixer en el nord de Navarra m'he criat a València. És allí on em vaig formar a l'escola d'Enginyers Agrònoms, que va ser el meu primer contacte, primer amb la viticultura i després amb l'elaboració de vins i destil·lats. Va ser llavors quan em vaig enganxar al món del vi i en acabar la carrera em vaig matricular en la Llicenciatura en Enologia i Viticultura també en la UPV. Després de fer una verema en un château del Haut Medoc (Bordeus) vaig venir a treballar a Mallorca, ja que la meva parella, també vinculada al món del vi, havia començat a treballar en un celler mallorquí.

  

1. El seu talent ha estat reconegut entre els cellerers del sector com un dels més innovadors i bona prova és que ara està al capdavant del projecte de les Vinyes de Formentor. Què creu que atreu del seu currículum, què transmet? 

  

No sé, d'una banda crec que és interessant per a un projecte petit tenir formació tant en agronomia com en elaboració de vins, ja que en aquests casos normalment és la mateixa persona la que es fa càrrec de totes dues qüestions. D'altra banda és important conèixer bé la regió on treballaràs i, en el meu cas, encara que vinc de fora m'he fet enòleg aquí a Mallorca. Finalment crec que és important també tenir passió pel teu treball i provar molts vins.

 

xxx
Li agrada poder controlar tot el procés, de la vinya a la copa 

 

I què el va atreure de Viñas de Formentor?

  

  

Quan vaig visitar la finca per primera vegada em vaig quedar fascinat, és un paratge espectacular on crec que és difícil no fer un vi singular. D'altra banda, em va atreure que fos un projecte petit perquè en aquests casos és més fàcil controlar tot el procés, des de la vinya fins a la copa, per a elaborar vins de qualitat.

  

  

I amb tot això encara li queda temps per a assessorar en altres casos de projectes petits i singulars, no és així?

  

  

Encara que estic totalment bolcat en el projecte de Formentor col·laboro també en algunes vinyes en diferents punts de l'illa que crec que poden oferir vins interessants.

  

  

Això de treballar d'una forma menys intervencionista i respectuosa amb el medi ambient, de donar més pes a les varietats autòctones és una moda que passarà?

  

Bé, el món del vi, com en molts altres àmbits, també està subjecte a tendències i modes, però crec que a nivell global hi ha una demanda cada vegada més important de productes més saludables i respectuosos amb el medi ambient. D'altra banda, venim d'uns anys on la concentració i el sabor a fusta era la tònica buscada per la majoria dels cellers arribant-se a obtenir vins molt homogenis on no hi havia diferències entre vins procedents de terroirs molt diferents. L'ús de varietats autòctones juntament amb elaboracions més suaus i menys maquillades fa que els vins reflecteixin el seu origen més clarament. 

  

Més que una moda crec que és una manera de fer que ja existia, però que es deixà de practicar durant uns anys i que ara torna més afermada.

 

I després d'això, quins horitzons queden per explorar?

  

  

Bé, encara existeixen moltes varietats gairebé desaparegudes que poden donar color al panorama vitícola. A Mallorca tenim una gran riquesa varietal però, a diferència de regions com Galícia o Canàries, la majoria d'elles són il·legals. Això és perquè quan es van fer les llistes de varietats autoritzades es va deixar fora gran part de la biodiversitat vitícola, pot ser per no tenir una superfície prou “representativa”, pot ser perquè eren poc productives o sensibles a malalties... Actualment s'està treballant per a anar legalitzant-les amb tot l'esforç burocràtic que comporta.

  

D'altra banda, cada vegada s'estan fent vins més diversos com a blancs fermentats amb pells, diferents escumosos o vins naturals.

  

 

 

xxxx
La vinya del celler de Formentor en un paratge únic de la Serra de Tramuntana 

 

 

  

Què és Na Blanca de Formentor i quina projecció pot tenir?

  

  

Na Blanca és en aquests moments el nostre vi més emblemàtic i de major producció. És un vi blanc elaborat amb les quatre varietats blanques que conreem, les mallorquines giró ros, premsal blanc i malvasia, juntament amb viognier, original de la vall del Ródan i que s'adapta molt bé al nostre microclima. És un vi que expressa el terroir de Formentor per sobre de les particularitats de cada varietat. La veritat és que ha tingut molt bona acceptació i s'està consolidant ja en la seva segona anyada