La pujada de les temperatures neutralitza el risc de míldiu, a pesar de la pluviometria

S'espera una baixa incidència de la malaltia, que ja ha fet la primera aparició d'enguany a Mallorca

La primavera d'enguan està sent atípica en molts d'aspectes, i no tan sols per mor de la pandèmia de la Covid19. Va començar sent plujosa, com feina anys que no recordàvem, i aquestes darreres setmanes està sent extraordinàriament calorosa. Els pagesos, els vinyòvols, estan avessats a estar molt pendents del temps i a acompassar el ritme i les feines a la vinya a cada circunstància que es va donant. L'objectiu és únic: aconseguir una bona anyada.

 

xxx
El mal ja és present a les vinyes des de les darreries del mes d'abril, tot i que la incidència és baixa | DO Pla i Llevant

 

Per fer bon vi, el primer de tot és tenir ben cuidada la vinya. Aquesta és la màxima de qualsevol cellerer. És també la màxima de l'enòloga Pilar Oliver, de Bodegues Miquel Oliver, de Petra : "Per tenir bon vi és essencial tenir bones vinyes i un aspecte essencial és que puguin produir raïms amb  un estat sanitari perfecte. Per aconseguir-ho els viticultors han de lluitar amb força: han d’estar molt vigilants a la vinya per quan puguin aparèixer els primers símptomes d’una malaltia per fer lluita preventiva per evitar-les". I ara és el temps de vetllar per que les primeres fulles no es vegin atacades per plagues com el míldiu.

 

xxx
Imatge característica de l'aparició de mildiu a la fulla de la vinya | DO Pla i Llevant

 

xxx
Al trasllum es veu com una taca d’oli sobre paper | DO Pla i Llevant

 

I no es pot badar, perquè enguany ha plogut més que els darrers anys i també s'estan donant temperatures altas. Respecte del míldiu ja hi ha fet la seva primera aparició d'enguany a Mallorca a darreries del mes d'abril. "No hi ha zones especialment afectades. Hi ha molt poca incidència. A més la incidència en els dos darrers anys ha estat molt baixa", ens arriba de fonts del sector. "El risc augmentaria si torna ploure, de tota manera a les vinyes es fan tractaments preventius sempre, com si el perill fos imminent". El míldiu és un vell conegut dels vinyòvols i es pot dir que és una de les malalties més controlades.

 

xxx
Si no s'actua de forma preventiva i s'ataca el fong, pot arribar a afectar el raïm | DO Pla i Llevant

 

El míldiu és la primera malaltia que pot afectar a les vinyes en el cicle anual. Està provocat per un fong (Plasmopara viticola) que degut a les característiques del clima de Mallorca pot atacar durant la primavera. El fong pot  passar l’hivern entre les fissures de l’escorça dels ceps i fulles mortes adoptant formes de resistència capaces de suportar el fred i les gelades hivernenques. Quan per primavera els brots han crescut uns 10 cm, la temperatura puja per damunt dels 12º i es produeixen pluges superiors a 10 L m-2 es quan es pot produir el primer atac de míldiu a la vinya. Aquest atac no és important com a malaltia, però provoca que els fongs que han germinat formin espores que distribueixin per milions la malaltia a la vinya i és quan pot fer malbé la vinya.

 

Els viticultors poden prevenir el segon atac coneixent el temps atmosfèric de cada moment. Pilar Oliver ha fet un vídeo didàctic on ens explica com obté la informació necessària per prevenir l’atac.

 

 

Segurament amb aquesta informació no descobrim res nou als pagesos que treballen la vinya. El que si podem fer és destacar l'esforç permanent que tenir cura del vinyet representa pels vinyòvols, i aquesta és només la primera passa, fonamental per arribar a tenir un vi de qualitat.