Els regals de Reis, també dins el món del vi

Us ajudam a fer la carta als Reis d'Orient

Ara que hem passat el més gruixat de les festes de Nadal ens podem concentrar en la compra dels regals de Reis. Una possibilitat per aquells que vivim el món del vi són els jocs de taula que ens hi acosten. És una manera intel·ligent i fácil de conèixer els detalls del procés de la vitivinicultura des de casa i en bona companyia. Però també pensam amb la possibilitat de triar algún enginy novedós, pels més brusquers, o aguna botella pels col·leccionistes. Hem seguit el consell dels que més en saben per fer-vos aquestes propostes…

Començam pels jocs. Els jocs de taula han envaït el món del vi mitjançant una pluja de propostes diferents que abasten tots els aspectes de la vitivinicultura: des de la plantació de vinyes i elecció de varietats de raïm més adequades, treballs en els cellers,  comercialització o estudi de les característiques organolèptiques dels vins, i com és obligat, sempre en competència amb els altres jugadors. La proposta és molt diversa i es fa en diferents nivells de dificultat i des dels purament virtuals a altres en què es presenten vins reals sobre els quals cal intentar determinar color, aroma i sabor.

xxx

Hi ha molts jocs de taula sobre vi, especialment en el món anglosaxó i, per descomptat, tractant-se de vi és obligatori mirar cap a França. A continuació, donem una sèrie de referències. En primer lloc, alguns que tenen versió en castellà, un d’ells realitzat a La Rioja. Després una sèrie de jocs en anglès i francès.

Per tenir més informació sobre jocs de vi es donen dues pàgines: BGG, potser la que recull més jocs. Inclou descripció, característiques de la mateixa i on es pot adquirir. Taca de Vi, ofereix informació sobre diversos jocs i  Opinionated Gamers, , ofereix l’opinió de jugadors que han practicat a els diversos jocs.

 

Viticulture. Majors de 13 anys.

Existeix versió en espanyol. Possiblement aquest sigui el més popular. El joc se situa a la Toscana, en la qual un viticultor ha rebut en herència una petita vinya, té tres treballadors i desitja tenir un celler la més important possible. El celler rep visitants que ajuden els treballadors a realitzar diverses tasques i amb això a ampliar les vinyes.

  

La Viña. José Ramón Palacios.

En aquest joc diversos viticultors es disputen la propietat d’una vinya. Disputen la seva competència en una filera de ceps en la qual poden recollir raïm, triar varietats i quantitats per aconseguir el millor vi posible.representadas per cartes de joc. Es tracta de recollir les millors raïms i en la major quantitat possible.

xxx

Tringly.

En aquest joc es tracta d’imitar un tast de vins. El joc s’ofereix amb ampolles de vi de Rioja dels que enòlegs i sommeliers han establert les seves cara característiques. Es tracta de determinar color, aroma i sabor.

 

AOC. Amusement d’origen Contrôlée

https://www.ladepeche.fr/article/2013/09/01/1699617-aoc-jeu-societe-tester-connaissances-vin.html

A mig camí entre trivial i joc de l’oca. En francès.

 

Bouquethttps://www.winevineimports.com/bouquet-the-wine-board-game

Joc trivial. En anglès.

xxx

Oenologus. Per descobrir els vins de França.  

https://www.andikado.com/jeu-de-societe-oenologus-decouvrir-les-vins-de-france-les-cottereaux-esat-,fr,4,B013.cfm

Deixem de costat això dels jocs i anem a la vida real. Amb la imaginació hem pensat amb la quantitat de coses que algú hauria d’inventar. I avui us proposam una  que pot ser la solució per aquells que necessiten evitar el consum d’alcohol per la raó que sigui, però els agrada un bon vi…

 

L’alternativa al vi sense alcohol ja és el carrer. Una empresa catalana s’ha inventat una màquina per reduir l’alcohol de les botelles de vi. Permet rebaixar un 30% la graduació alcohòlica d’una ampolla de vi. Pensat inicialment pels restaurador, el seu tamany, només una mica més gran que un forn micrones, el fa interessant també pels particulars i el comerç. Alacarte Ventures n’ha fet la presentació a Bilbao. Expliquen que es tracta d’una tecnologia pionera en fase d’industrialització que permet desacoholitzar el vi “mantenint la seva essència”.

xxx

Cinc socis, entre ells Pere Castells, químic i investigador que ha estat al Bullitaller i a la Fundació Alícia, Pere Planagumà, xef del restaurant Rom de Roses i 13 anys cap de cuina de Les Cols d’Olot i Aleix Barandiaran, enginyer industrial i CEO d'Alacarte Ventures, van fundar l’empresa, per culminar la recerca de més 7 anys. “Teníem la manera de treure l’alcohol al vi però el resultat no ens agradava. El vi perdia qualitat. Finalment vam trobar una tecnologia nova que amb un sistema d’agulles permet reduir la graduació modificant molt poc les qualitats organolèptiques. Ho vam donar a tastar al celler de Can Roca, al Nando Jubany o al Bulli entre d’altres i va sorprendre a tothom” explica en declaracions a Vadevi Aleix Barandiaran. De la màquina en tenen dos prototips, que encara estan per comercialitzar.

xxx

Es fa la reducció del grau alcohòlic a demanda 

Tot i que no volen especificar quin serà el preu de venda al públic, tenen clar que ha de ser assequible i que ha de poder estar a l’abast de qualsevol local. El procediment de desalcoholitzar es fa amb un sistema de filtres que deixa passar el líquid però no el gas. Amb unes agulles permet extreure el vi, fer-lo passar per la màquina i el retorna a l’ampolla sense treure ni el tap ni la càpsula. Barandiaran explica que aquest projecte va néixer després de constatar el creixement de vendes de begudes sense alcohol o amb baixa graduació, “a més a més també hi ha una tendència a la compra de productes amb menys calories i quan reduïm l’alcohol també reduïm les calories”.

I per acabar, ni que sigui de moment, per què no reglar una botella de vi? I hem triat el Col·lecció Privada 2016 de Macià Batle. Es trata d’un vi d’alta gama. L’etiqueta és de l’artista José Luis Mesas.

És un negre elaborat amb un cupage de Mantonegro (50%), Cabernet Sauvignon (25%) i Merlot (25%) que ha romàs durant 18 mesos en barriques noves de roure francès i altres 18 mesos reposant en ampolla. Ramon Servalls, director de Macià Batle, l’ha defini com  la joia de la casa..     

 

xxx
La joia de la casa, segons Ramon Servalls | Macià Batle

La iniciativa d'il·lustrar aquest vi amb un artista va néixer en 1998 amb l'obra de Joan Bennàssar. Des de llavors han participat artistes mallorquins i internacionals.