Pere Calafat: "Ara el consum particular hauria de suplir l'hostaleria i la restauració"

La cara visible de Jaume de Puntiró reflexiona sobre les urgències del sector en temps de confinament i paralització de l'activitat

xxx

No us enganyeu, el món del vi és ben viu i amb ganes de donar la batalla per la supervivencia. Igual que la primavera ha deixat ben clares les prioritats i les exigències a la vinya, els cellerers han vist que s’han d’aprofitar tots els recursos i totes les eines a l’abast per mirar de sortir endavant. Ara mateix el corrent que marca el confinament i la paralització de l’activitat económica ens ha dut a imaginar noves maneres de fer feina. També entre els professionals del vi que han espavilat i han après que, si bé no será un any fácil, alguna cosa  positiva podrem extreure. Balears Vadevi ha conversat amb Pere Calafat. Ens ha explicat la seva visió de tot plegat. Ara que necessitam referents per enfocar la perspectiva, els pagesos en són un a tenir en compte.

La quarantena no afecta a tots per igual. Sou una casta de privilegiats els vinyòvols i cellerers, no ho creus?

El decret del govern pretén que la gent es quedi a casa però preveu que les feines essencials no s’aturin, sanitat, aliments, transports, etc.

L’agricultura no es pot aturar, la ramaderia no es pot aturar, hem de menjar, hem de seguir vivint.

Hem dit sovint que la vinya i el vi no poden esperar, no entenen de decrets d’alarma. Quines són ara les vostres urgències?

La quotidianitat, es la urgència, seguir cultivant la vinya, ara hem acabat de podar, estam enllestint les vinyes, les vinyes estant brotant d’una manera mes primerenca i aviat començarem a esporgar, la vinya no s’atura.

Al celler les feines no son tant urgents, però tot segueix el seu procés, jo tenc quasi tots els vins embotellats.

Els pagesos esteu donant exemple de solidaritat i també de supervivència. Haguéssiu somiat fa just un parell de mesos que un “bitxo” com aquests ens demostraria la importància del producte local, del valor de la feina que feis?

La veritat es que no, a Mallorca la importància econòmica de l’agricultura es baixa, però s’ha demostrat que som un sector vital i important, abans per donar importància a l’agricultura es parlava de paisatge, ara en canvi parlem d’aliments, al meu poble Santa Maria els pagesos sortim cada dos dies a desinfectar el poble, amb la nostra maquinaria agrícola esquitxem les voreres i els carrers d’aigua i lleixiu, la resposta de la gent el millor regal.

xxx
"Abans quan a l'agricultura es parlava de paisatge, ara en canvi parlem d’aliments"
El sector del vi, com el d’altres productes agroalimentaris, esteu tirant d’imaginació i fent esforços per fer arribar el producte al consumidor confinat. Un exemple que val més que mil paraules…

Han estat dies de perplexitat i també frenètics, tot va molt aviat.

El mobil, les xarxes socials han esdevingut eines al nostre abast.

Nosaltres hem iniciat la venda a distancia amb el transport gratuït, ha estat un petit èxit, en definitiva qui ens ha comprat vi, han estat els nostres clients, no hem fet clients nous encara, emperò clients nostres han demostrat la seva fidelitat.

Quina lliçó ens toca aprendre d’aquesta experiència?

La veritat es que està sent una gran lliçó, estam aprenent molt, jo no havia fet mai una vídeo-cridada fins ara.

Vivim en un sistema econòmic molt fràgil, veig amb perplexitat que moltes empreses no son capaces de suportar una contrarietat com aquesta, nosaltres per desenvolupar la nostra activitat necessitem de unes fortes inversions a llarg termini, quant plantem una vinya hem d’esperar quatre anys a veure-ne el fruit i en canvi veiem que hi ha empreses que pareix que no poden veure aturada la seva activitat un sol mes.

Hem rebut missatges d’empreses que ens anuncien que no podran pagar ara, però que esta passant? si el vi que els hi vaig servir es un vi de criança que jo vaig veremar fa quatre anys i ara vendrà de un mes?

Com penseu que s’haurà d’engegar l’activitat a partir del dia D+1? Que penseu que serà d’aquest 2020, pel sector? Que hi ha a l’altre costat de la pandèmia i del confinament?

Certament ens preocupa la comercialització de vins aquest any 2020, amb els restaurants malmesos, amb una previsible activitat turística molt petita, el vi serà mal de vendre.

Fa molt de temps que estam parlat del consum del vi a casa. El consumidor a casa pot dedicar més recursos al vi.

 


Comentaris

envia el comentari