Vitivin du a Mallorca un panell d’experts en el procés d’embotellat i d’estabilització del vi

Ha organitzat una jornada tècnica el 29 de novembre a la Cambra de Comerç, a Palma
xxx

Vitivin* ha organitzat, per primera vegada, una jornada tècnica a Mallorca el divendres dia 29 de novembre de 9.00 h a 15.00 h. La jornada se centrarà en com millorar el procés de l'embotellat i l'estabilització del vi i tendrà lloc a la seu de la Cambra de Comerç de Mallorca.

 

Des de l'organització indiquen que "El sector vitivinícola a Mallorca creix exponencialment i resulta de molt d'interès per a Vitivin ajudar en la professionalització i formació del sector. És per aquest motiu que s'ha decidit portar a Mallorca a prestigiosos professionals per a abordar una temàtica importantíssima com la preparació del vi per a l'embotellat i tot el procés d'ompliment dels envasos i tapat".

 

La iniciativa respon a l'interès detectat en el sector: "Hi havia una demanda d'informació que neix de la necessitat de fer formació permanent entre els professionals dels cellers, dels petits però també dels grans; perquè a vegades falta nivell tècnic. Però també està adreçada a professors d'FP i estudiants dels graus que recentment s'han implantat a Mallorca, a Felanitx i a Binissalem".

 

S'ha de dir que la  DO Pla i Llevant ha becat l'entrada del estudiants del FP de Vitivinicultura de l'IES Felanitx i la DO Binissalem ha becat als estudiants del FP de vins i olis de l'institut de Binissalem. 

La bona acollida ha fet que un mes abans de la data, ja hi ha un centenar de persones apuntades i no totes de Mallorca. També de Menorca i de Catalunya. Per sort encara queden places lliures.

Serà una jornada amb 6 ponències de professionals reconeguts/as a nivell estatal i internacional en la qual exposaran els seus coneixements relacionats amb els processos d'estabilització i embotellat en el vi. Una part de l'elaboració que podria considerar-se la més important perquè en aquest procés podríem fer malbé tot el treball realitzat anteriorment.

 

Els ponents que participaran en la jornada seran:

Fernando Zamora. Catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili, on és professor i investigador. També és el president de la subcomissió de Tecnologia de la OIV. És l'autor del llibre “Elaboració i criança del vi negre: aspectes científics i pràctics”. La seva ponència tractarà sobre les últimes innovacions en els tractaments d'estabilització del vi.

Jean-François Hébrard. És assessor en viticultura i enologia ecològica en Attis celler i vinyes en Ries Baixas, Emilio Valerio a Navarra, Celler García Figuero en Ribera del Duero Cinquena de la Quietud en Toro. Exposarà les seves experiències sobre el procés de filtració del vi.

Marta Arranz. És enòloga i especialista en Wine Quality Solutions, empresa dedicada al desenvolupament d'analitzadors, equips i serveis innovadors únics que milloren la qualitat i la consistència del vi a través del control de qualitat en temps real. És una empresa del grup Vinventions.  La seva ponència tractarà de la importància de la gestió de l'oxigen durant l'embotellat.

Ramon Viader. Farmacèutic i Enòleg, Assessor Vitivinícola i Perit Expert especialitzat en peritatges, dictàmens i informes pericials judicials relacionats amb el sector vitivinícola. També és Màster en Total Quality Management. La seva ponència se centrarà en la importància del tapat i com fer-ho amb èxit.

Anna Rius. És enginyera industrial de materials. És cap de Qualitat, Clients i Expedicions a la fàbrica de Montblanc de Verallia, tercer productor mundial d'envasos de vidre per a alimentació i begudes. Ofereixen solucions innovadores, personalitzades i respectuoses amb el medi ambient a més de 10.000 clients a tot el món. La seva exposició tractarà sobre l'envasament del vi amb vidre i els seus controls de qualitat.

Sergi Ferrer. És Catedràtic de Microbiologia i forma part del grup Enolab de la Universitat de València. Enolab centra la seva recerca en aspectes bàsics i aplicats de microorganismes d'interès enològic amb l'objectiu de millorar els processos fermentatius del vi, millorar la qualitat del mateix i evitar contaminacions. La seva ponència tractarà sobre el control microbiològic en la filtració i l'embotellat, per a evitar possibles contaminacions.

Durant l'esmorzar i el menjar estil “fingerfood”, hi haurà temps per a fer networking i conèixer a les empreses patrocinadores, les quals disposaran d'un “estand” on atendre els assistents per a resoldre dubtes o mostrar els seus productes.

Les empreses que han decidit col·laborar amb la jornada són:

Verallia: tercer productor mundial d'envasos de vidre per a alimentació i begudes, ofereix solucions innovadores, personalitzades i respectuoses amb el medi ambient. En Verallia Ibèria es produeixen 750 referències en 12 colors de vidre.  

Vinventions: Comercilitza taps de vi. La "Casa de les 7 marques" de Vinventions inclou una gamma de set marques de productes i serveis dissenyats per a donar solució a les diverses necessitats dels productors de vins tranquils i espumosos dels cinc continents. 

Enartis: Enartis compta amb una llarga tradició en el mercat de productes per a vinificació en 50 països.

Ravago Chemicals: Ravago Chemicals Spain és una empresa familiar present a Espanya des de 1923 i activa en la fabricació i distribució de productes químics orgànics i inorgànics per a diferents indústries entre les quals està l'alimentària i més en concret la vitivinícola. 

BioSystems S.A.: Investiga, desenvolupa, fabrica i comercialitza sistemes d'anàlisi pels laboratoris d'arreu del món.

 

xxx

La jornada té el suport de la DO Binissalem, la DO Pla i LLevant, de Vi de la Terra Mallorca, de l'INAGEA i de distintes firmes comercials.

* Vitivin és la primera comunitat professional online del sector vitivinícola a Espanya. Té com a objectiu ser la plataforma online de referència per a l'intercanvi de coneixement i opinions dels diferents actors d'aquest sector, així com ser una eina de formació contínua i un engranatge clau en la transferència de coneixement d'Universitats a empreses o centres de recerca.