IES Binissalem, formant els nous vinyòvols i cellerers de Mallorca

El primer curs de Grau Mitjà d'olis d'oliva i vins ja està en marxa

La transformació del món del vi a Mallorca en les darreres dècades ha estat d'un abast inimaginable només fa trenta o quaranta anys. Ha crescut en qualitat i també en quantitat fins al punt que ara ja comptam amb una vuitantena de cellers a l'illa i els vins fets a Mallorca són reconeguts arreu del món. Això, i el pas inexorable del temps, ha posat amb evidència la necessitat de formar nous vinyòvols i cellerers que garanteixin el relleu generacional i que puguin incorporar nous coneixements al maneig de la vinya i del celler. Per això s'han posat en marxa els estudis de formació professional a Felanitx de Grau Superior de Viticultura l'any passat, i enguany, a Binissalem, de Grau Mitjà d'olis d'oliva i vins.

  

La demanda, en aquest darrer cas, va ser traslladada pel sector vitivinícola directament a la conselleria d'Educació que en va ser sensible i va posar en marxa, no sense certes dificultats, aquesta oferta formativa que avui hem volgut conèixer de més a prop amb el director de l'IES Binissalem, Antoni Salvà.

xxx
Toni Salvà reconeix que no va ser fàcil arrancar el curs però aposta clarament per aquesta nova titulació 

Ha estat molt complicat posar a punt el curs i començar les classes (trobar els professors i els mitjans necessaris...)?

Sí, ha estat complicat i ha requerit un esforç de planificació i coordinació amb l'administració Educativa important. Es tracta d'un cicle de nova implantació a Balears, la qual cosa comporta que no teníem cap referència per a la seva posada en marxa més enllà de la referència legal del currículum oficial (Ordre EDU/2213/2009, de 3 de juliol). En aquest sentit, però, vam tenir des del primer moment el suport i l'assessorament de Denominació d'Origen Binissalem pel que fa a vins i Denominació d'Origen Oli de Mallorca pel que fa a l'oli d'oliva. Era molt important traslladar a l'administració educativa en el termini adient el llistat del material específic per al cicle per tal de que el Servei de Formació Professional pogués iniciar els tràmits de la licitació, ja que es tracta d'equipament molt especialitzat i que comporta una inversió econòmica important. Entre les indicacions de l'ordre ministerial i el suggeriment de les associacions professionals vam confeccionar un primer llistat que vam confrontar amb el que fan servir a centres de Catalunya que vàrem visitar (Falset i Gandesa). La licitació es va dur a terme sense problemes, excepte per al material dedicat a l'anàlisi sensorial que no va poder ser licitat en aquest curs, i ara estam en un punt en què durant aquest mes de novembre ens està arribant el material. Això ha volgut dir que enguany no serà possible posar a la pràctica enguany la vinificació, ja que la verema va acabar a mitjan setembre i ara mateix no hi ha raïm disponible. Pel que fa a l'elaboració de vins en aquest curs es tractarà d'anar muntant el celler amb el material que va arribant i compensar la part pràctica amb visites a centres de producció. Sí que esperam que podran elaborar oli d'oliva en aquest curs, ja que es recull precisament en aquest temps la matèria primera. 

Pel que fa al professorat, en el procés d'adjudicació de professorat interí tenim el professorat amb la titulació requerida i l'experiència en el sector, que compta, a més, amb l'assessorament de les associacions professionals. 

xxx
Aqui va neixer aquesta oferta formativa, de la col·laboració de la DO Binissalem i la conselleria d'Educació | CAIB

Quina resposta ha tengut (alumnes apuntats, d'on són, de la comarca o de més enfora....)?

En el termini ordinari de matrícula van començar 19 alumnes per a les 20 places disponibles per al cicle. Va haver 5 baixes i 1 nova incorporació, la qual cosa ens deixa la matrícula actual en 15 persones. Es tracta d'alumnes de procedència i edat diversa. Alguns d'ells ja estan treballant en cellers i d'altres estan interessats especialment en poder acreditar competències professionals específiques. Són alumnes que provenen de l'entorn proper de la comarca (Binissalem, Alaró, Sencelles, Lloseta, Santa Eugènia, Mancor de la Vall ...).

xxx
IES Binissalem està ubicat estratègicement a la comarca de la DO Binissalem, qui ha demandat aquests estudis | CAIB

Que implica per l'IES Binissalem ampliar l'oferta educativa amb aquesta branca concreta...? 

El centre tenia com a un dels objectius poder disposar d'un cicle formatiu per tal de diversificar la seva oferta formativa. Escollir aquest cicle en concret va ser un suggeriment de l'Ajuntament de Binissalem, expressat com a moció del Ple, suggeriment que va acollir molt bé la comunitat educativa, alhora que el sector de producció de vins i d'oli d'oliva, que té una gran necessitat de personal format.

 

x
Les pràctiques també es fan a la vinya on els alumnes entren en contacte amb les feines de manteniment | CAIB

 

Es tracta, a més d'una especialitat que està integrada en l'entorn (al nord del centre tenim oliverar i al sud vinyes) i que contribueix a la preservació del paisatge. A nivell propedèutic, permet donar als alumnes una perspectiva de formació distinta al batxillerat, tot reforçant la idea de la necessitat de formació al llarg de la vida per desenvolupar qualsevol activitat professional. Per altra banda, a nivell organitzatiu incorporam un nou departament didàctic al centre, això vol dir nous punts de vista i la possibilitat d'enriquir curricularment altres àrees, atès que es tracta d'una especialitat no només vinculada amb les ciències naturals i la geografia, sinó també amb el fet literari i antropològic.