Licors Moyà  en el centre neuràlgic de la tercera edició de la fira HORECA

La producció de destilats tradicionals i la distribució de vins i caves formen part de la història d'aquesta empresa familiar i de Mallorca des de fa més de 150 anys
xxx

Aquest dies s'ha fet a Palma la tercera edició de la fira HORECA on el sector de l'hoteleria i la restauració ha pogut posar-se al dia quan a l'oferta de productes i maquinària per renovar el negoci cara a la propera temporada turística que s'acosta. Una fira que  ha ocupat bona part del recinte del Palma Arena i on s'han citat les firmes més representatives dels distints sectors tan de les Illes com els vinguts de fora. En el cor de l’exposició, en un dels estands més ben situats i de dimensions més notables hem trobat la parada de Licors Moyà, una de les firmes emblemàtiques dels destilats fets a Mallorca.

xxx

 

I és que Licors Moyà no són uns nouvinguts: La història comença quan la família Moyà obre les portes de Licors Moyà l'any 1890 a Artà per fabricar uns licors de tipus tradicional de gran qualitat: l'Ambrosia de Bellpuig, el Licor de Gol, les Herbes Moyà, el Palo, etc

Actualment l'empresa la dirigeixen la cinquena i sisena generació de la família, fent possible que la tradició empresarial i sobretot la producció artesana segueixin actives en l'actualitat.

 

xxx

 

Respecte la fabricació de productes, amb dos mestres artesans al front, s'encarreguen de generar anualment milers de litres de les prestigioses begudes espirituoses, marca de la casa, que es distribueixen majoritàriament a i també a la UE, concretament a Alemanya, on s'exporta el Mescladís de Matances, licor molt apreciat en aquell pais.

xxx

 

Però la nissaga ve d’enrere, molts abans de la fundació de l’empresa al 1854 Gabriel Moyà Terrassa, nascut a Binissalem l'any 1814 però arrelat a Artà des de ben petit, obri la Fàbrica de Licors al carrer Sol nº3 d'Artà. Les seves especialitats eren les Herbes, la Cassalla i el Palo. Al 1860, el seu fill, Gabriel Moyà Servera, emigra a Puerto Rico a la recerca del progrés econòmic de casa seva. En vista dels avanços del negoci patern torna a Artà. Pare i fill augmenten la producció pròpia de licors, amplien la botiga i la proveeixen "d'un poc de tot". Al 1870 els licors de Ca'n Moyà arriben als pobles veïns, la fabricació és intensiva i l'èxit de les vendes obliguen a dividir en dos el comerç, licoreria, bodega i magatzem queden al carrer Sol, la botiga que ara ja té "un molt de tot" passa al carrer de sa Plaça nº8. I, ara sí, al 1890 queda fundada de manera oficial l'empresa de Licors Moyà.

xxx

 

La història continua al 1904 amb Gabriel Moyà Amorós, fill de Gabriel Moyà Servera, que agafa el timó de l'empresa, a més de dur la fàbrica i la botiga obri l'estanc nº1 d'Artà. Mentre Gabriel treballava a la botiga, mor com a conseqüència d'un bombardeig que hi hagué a Artà l'any 1936.  Al 1936 el negoci passa a mans de Joan Moyà Amorós, fill de Gabriel, que en aquests moments té 15 anys. Al 1941, Joan compra la primera camioneta per 1500 pessetes d’aquell  temps, marca Ricard, té 8 cavalls i la bategen amb el nom de "Jalisco", se li cantava a la camioneta la famosa cançó mexicana per ajudar-la a  pujar les costes.

Ja al 1974 la demanda exigeix espai i  Joan canvia la fàbrica de licors al carrer 31 de març nº 11. La botiga queda al carrer Sol. L'esposa del Sr. Joan, Isabel Vicenç Bauçà, s'encarrega de la venda de licors i tabac, mentre el Sr Joan Moyà Amorós es dedica exclusivament a la fabricació de licors

A l'edat de 66 anys Joan Moyà Amorós cedeix l'empresa als seus dos fills, Gabriel i Sebastià Moyà (1987). Els dos des de ben jovenets ja treballaven al negoci posant les mans un poc per tot. Amb els anys, Gabriel s'especialitza en la gestió comercial i Sebastià, mestre artesà, en la fabricació. En els propers anys l'empresa augmenta significativament el nombre de treballadors, la superfície, la diversitat dels seus licors i amplia l'oferta de serveis

xxx

 

Al 2009 les Herbes Moyà entren a formar part de la Indicació Geogràfica de Mallorca

Ja al 2011 la producció i l'embotellat no es poden dur a terme a l'antiga fabriqueta, per aquest motiu, un any després, 2012, obri les portes la nova fàbrica de Licors al polígon industrial d'Artà amb una superfície de més de 2000m2

Al 2018 es dóna una passa més amb l’obertura de la sala de tast al polígon industrial, sala de degustació, tallers...on el client troba un es espai acollidor on degustar tota la gama de productes Moyà dins la mateixa planta de producció.

A part de la fabricació pròpia dels seus licors, Licors Moyà també és majorista i importador de prestigiosos vins amb denominació d'origen de tot el món, de caves i xampanys, i de tot tipus de licors nacionals i estrangers. A la Vinoteca Moyà, situada a les mateixes instal·lacions, podreu trobar una gran exposició i un equip humà preparat especialment per assessorar-vos.

Coneixer les instal·lacions i els productes de Licors Moyà se paga una visita a Artà!