Tianna Negre aposta per l'Escursac

Al celler de Binissalem experimenten amb aquesta varietat autòctona amb la intenció de veure el rendiment i el vi que dóna.
xxx
A Tianna Negre una part de la vinya es dedica a l'experimentació amb varietats autòctones | Tianna Negre

 

  

Joan Toni Lladó, el cellerer de Tianna Negre afirma que fins ara tenen molt bones sensacions amb l'Escursac: "Enguany és el primer any que hem pogut elaborar l'Escursac amb una quantitat interessant, fins ara només ho havíem pogut fermentar dintre una lletera de 50 litres i sabem que els resultats no són tan bons com quan es fermenta dintre un dipòsit més gran amb el fred més controlat. Aquesta verema hem fermentat 750 kg i els resultats són interessants. Aquesta quantitat correspon a un 0.18% de la producció nostra."

  

A la sorpresa inicial, com veim, va seguir les ganes d'anar més enllà:

  

"Ens agrada molt la seva estructura, color , el grau alcohòlic i aroma. Consideram que és una varietat amb moltes possibilitats. Ara començam la fase experimental per aconseguir treure tot el seu potencial, ja que fins ara és una varietat molt poc coneguda".

  

Enguany per primera vegada en vinifiquen i si la cosa va endavant será una de les novetats de la casa: "Traurem una marca nova i l'inscriurem com a vi de taula", indica Lladó

 

xxx
De l'escursac agrada molt la seva estructura, color , el grau alcohòlic i aroma | Tianna Negre

Aquesta, la dels experimentals, és una de les línies de feina de Tianna Negre. Una línia que va agafant protagonisme, segons reconeix Joan Toni Lladó:

  

"Actualment estem dedicant uns 3.000 metres quadrats de superfície a varietats autòctones. Tenint en compte que el nostre celler té una antiguitat de 12 anys, podríem dir que estem començant. Estem molt interessats a anar introduint a poc a poc més varietats autòctones, sabem que no és fàcil i que s'han de dedicar molts anys d'estudis i de burocràcia però si no ens hi posem no avançarem mai".

  

  

No és l'únic projecte que tenen a Tianna Negre, també fan feina a nivell experimental amb altres varietats com el galmater, el callet blanc i el giró negre amb la intenció d'ampliar i millorar el catàleg de vins del celler.

  

"Aquesta verema hem estat treballant en 3 varietats autòctones: Giró negre, Callet Blanc i Galmater. Cada any anem fent distintes proves i decidim si val la pena invertir més temps. També és ver que és complicat dedicar el temps que voldríem, ja que quan hem de vinificar aquestes varietats, ens trobem desbordats de feina al celler".

 

xxx
L'escursac ha entrat al celler per vinificar | Tianna Negre

 

  

Però l'esforç va la pena: L'objectiu és fer monovarietals autòctons, dins la IGP Vi de la Terra Mallorca.

  

I, a més, l'any que ve confien obtenir la certificació com explotació ecològica.

 

xxx
El Giró Negre és una de les varietats amb les qual hi treballen a Tianna Negre, ara mateix | Tianna Negre