Juliana González, un exemple de Dona Treballadora en el món del vi

La millor sommelier de Balears d’enguany ens fa la llista dels seus vins recomanats

Sembla que els astres s’han alineat enguany per fer de Juliana González la Millor Sommelier de les Illes Balears, a pocs dies que es conmmemori el Dia de la Dona. I és la primera que ho aconsegueix. La bona noticia és doble ja que a més d’elevar una dona a la máxima categoría de la sommelieria de la Illes, Juliana concita un consens entre els professionals del sector que molts altres voldrien: tothom coincideix ques és una grandíssima profesional i que s’ho mereixia…No és poc.

 

xxx
Juliana González, enamorada de la professió | xx

 

Alguns pensareu que acaba d’arribar i una mica sí,  i per això li demanam una pinzellada de la seva trajectòria: “Jo estudiava en la Universitat dels Illes Balears i treballava en l'hostaleria els caps de setmana, però vaig començar l'any 2017 en el restaurant és Racó d’és Teix, a Deià. Aquí vaig descubrir aquest món i on vaig començar a estudiar el curs de dos anys de sommelier en la EHIB, i WSET nivell 2. A la fi del 2019 vaig començar en la Bodeguilla, a Palma”.

 

A la fi enguany recull el fruit de tant d'esforç; encara que molts diran que en tres anys el camí recorregut ha estat molt intens i profitós. Que pensa quan veu aquests últims anys?

Mai oblidaré el dia que em vaig dirigir a Leonor Payeras, Maitre del Raco des Teix i li vaig dir: “Nori, vull ser sommelier.” A partir d'aquest moment, el suport per part de tots va ser incondicional, perquè no tan sols ha estat el meu esforç sinó també el de molts per ensenyar-me, ja que jo vaig començar totalment de zero, un altre gran exemple és tant Javier Gómez, tercer millor sommelier d'Espanya 2016, com Davide Dellago, segon millor sommelier d'Espanya 2019, els qui també m'han ensenyat i secundat molt.

 

La professió l'ha sorprès, i en quins aspectes?  

Com he dit, jo vaig començar en aquesta professió totalment de zero, no tenia costum en absolut de beure vi, i mai havia pensat ni d'on provenia. Per això, cada dia que he estudiat ha estat una sorpresa, quant més llegia i llegeixo avui dia sobre aquest tema més m'enamora, ja que és un món que abasta moltes areas.

  

A la vista de la seva progressió els seus companys opinen que pot arribar tan lluny com es proposi. Ja s’ho ha plantejat? Quin és aquest lloc?

La veritat és que no m'he plantejat exactament fins on vull arribar, espero que la vida em sorprengui mostrant-me el camí. Però   és segur que continuaré estudiant i preparant-me per a poder-me superar cada dia.

 

Que li continua enamorant del vi i del món que l’envolta?

Em continua enamorant del vi que mai deixes d'aprendre de moltíssims diferents camps, i que cada ampolla de vi que puc obrir és un descobriment fantàstic per a mi.

 

Com enfoca el seu treball? En qui en què pensa a l'hora d'acostar-se a una taula?

Penso que cada persona que va a un restaurant no tan sols busca el menjar, crec que és un cumul de coses en major i menor mesura, de la qual nosaltres també som partícips. Per això per a mi és molt important preocupar-me per escoltar i entendre el que desitgen per a així poder recomanar el mes apropiat.

 

Quina és la carta que li agradaria compondre, amb quins vins? Faci'ns la seva llista de recomanacions per a brindar en el dia de la dona …

Per a aquest gran Dia de la Dona, recomano:

TRIAVA BLANC: Vaig tenir el plaer de poder-lo catar a cegues en el concurs de FEVI 2020, i em va encantar. Encara amb els nervis, vaig  gaudir del tast gràcies al vi, fruita i flors blanques amb gran intensitat. Un bon pas per boca, complex, i gran postgust.

 

xxx

SA VALL DE MIQUEL GELABERT, Vi de diferents varietats de raïm, entre elles Premsal Blanc autòctona de Mallorca, un vi fermentat en barrica que li dóna complexitat i estructura.

xxx

ÉS VERGER NEU: Un Sauvignon Blanc, de la Serra de la Tramuntana, zona on viu, un vi fresc, harmoniós, perfecte per a gaudir amb una gran companyia. 

  

TIANNA 2 NEGRE : Vi de mantonegro, varietat autòctona de Mallorca, elegant, aromes a fruita vermella. Un pas per boca agradable i equilibrat, que convida a beure més.

 

xxx

 

ÉS FANGAR ELEMENTS 2012:  La primera vegada que ho vaig provar em van captivar les seves aromes intenses, amb fruita vermella i espècies, un pas per boca amable, rodó, madur i potent.